Haber / Arif Arı

Çiğ süt fiyatındaki % 46’lık artış sorunun çözümüne katkı sağlamayacağını hem süt birlikleri hem de tüketici örgütlerinin dile getirdiğini ifade eden Bakırlıoğlu, bizim derdimiz ne üretici ne de tüketici mağdur olmasın. Burada görev devlete düşüyor. Çiğ süte destek verilerek süt ve süt ürünlerinin fiyatlarının artması önlenmelidir dedi.

CHP’li Bakırlıoğlu yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Desteklemeler yetersiz kalıyor. Sütün fiyatı 2 lira 30 kuruş iken sütün litresine 40 kuruş destek veriliyordu. Yani destekleme oranı yüzde 17 idi. Süt fiyatı 2 lira 80 kuruşa yükseldiğinde destekleme 30 kuruşa düşürüldü. En son sütün fiyatı 4 lira 70 kuruş açıklandı. Verilen destek 20 kuruş. Destekleme oranı litre başına yüzde 17’den yüzde 4’e düşürüldü. Yani süt fiyatı arttıkça destekleme düşüyor. Bu zam süt, peynir, yağ fiyatlarına yansıdığında bundan en fazla mağdur olacak kesim tüketicilerdir.

Üreticinin ürettiği çiğ süt fiyatı artmalı fakat bunun raf fiyatlarına yansımasını en aza indirmek için desteklemeler artırılmalıdır. Raf fiyatının artması süt ve süt ürünleri tüketimi azaltacak bu sefer çiftçi sütünü satamadığı için süt hayvanları yine kesime gidecek. Bu kısır döngüden kurtulmak lazımdır. Hem üreticiyi hem de tüketiciyi mağdur etmeyecek bir piyasa sitemi oluşturulmalı. Bunun yolu da desteklemelerden geçiyor.''