Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası(SES) Manisa Şube Başkanı Figen Pehlivan, Manisa İl Sağlık Müdürlüğü’nden gönderilen bir yazı ile Manisa Merkez Efendi Devlet Hastanesi’nde görev yapan hemşirelerin, hastane girişine kurulan bir masada danışmanlık hizmeti vermeye başladığını dile getirdi.

Su var mı, tuvalet nerede

Özellikle son dönemde aşılamanın kesintisiz sürmesi amacıyla hemşirelerin büyük bir fedakarlık yaptığının altını çizen Şube Başkanı Pehlivan açıklamasında şunlara yer verdi:

“Son günlerde sağlık emekçilerine akıllara durgunluk veren görevler veriliyor. Merkez Efendi Devlet Hastanesi’nin acil girişinin dışında masada hemşireler oturtularak vatandaşların sorularını cevaplandırılması isteniyor. Keskin yaz sıcağında hem de hiçbir tıbbi bilgi gerektirmeyen sorular: ‘Su var mı, tuvaletler nerede, kantin var mı’ gibi? Bir hemşire sırf bu soruları yanıtlamak için orada oturtuluyor. Ama bir taraftan da aşılar için hemşire yetersizliği söz konusu. Vaka sayıları artmışken yoğun bakımdan hemşireler aşı birimine görevlendiriliyor. Bu nasıl bir anlayıştır ki biz akıl erdiremiyoruz.''

Görüşmek için randevu verilmediğini belirten Pehlivan, sözlerini şöyle sürdürdü:

" Bu görevlendirmelerin 2 ay önce göreve başlayan İl Sağlık Müdürü Emre Erkuş tarafından yapıldığını öğrenince sendika olarak görüşme için randevu talep edilmiş, ancak tarafımıza olumlu bir dönüş yapılmamıştır. Yine aynı konuyla ilgili Merkez Efendi Devlet Hastanesi başhemşiresi ile görüşme yapılıp sorun iletilmiş ancak oradan da çözümle ilgili adımlar atılmamıştır.”

" Herkesin görev tanımı vardır”

SES Manisa Şubesi Başkanı Pehlivan, sağlık çalışanlarının her birinin görev tanımının olduğunu, ancak görev tanımlarının içinde danışmanlık hizmetinin olmadığının altını çizdi.

Manisa Merkez Efendi Devlet Hastanesi’nde danışmanlık hizmetini reddeden sağlık çalışanlarının bazılarının tehditle karşı karşıya kaldığını da iddia eden  Pehlivan şu ifadelere yer verdi: “Danışman olmayı kabul etmeyen bazı arkadaşlarımıza ‘Sen bilirsin. Başka yere görevlendiririz. Senin işini yapacak kişiler var’ şeklinde tehdit edildiğini de öğrendik. Böyle bir yaklaşımı şiddetle kınıyoruz. Yıllardır ısrarla söylüyoruz; Sağlık hizmeti bir ekip işidir, herkesin bir görev tanımı vardır. Birileri siyasal ya da sendikal yakınlıklardan dolayı kayırılırken bir diğerini ezmek aslında sağlık hizmetine zarar verir. Eğer gerçekten böyle bir görevlendirmeye ihtiyaç varsa uygun eğitimde, uygun kadroda kişiler görevlendirilmelidir. Bu sebeple diyoruz yönetemiyorsanız ya da yönetmek istemiyorsanız uzak durun. Sağlık emekçileri kendi bilgi, birikim ve değerleriyle bu işi layığıyla yerin getirecektir. Ekip ruhunu, halkın sağlık hakkını bozmayın. Bu tür akıl dışı görevlendirmeleri de durdurun.”.