Haber / Arif Arı

Marmara Gölü kuruması ve sadece içinde küçük bir alanda su kalırken etrafında konuşlandırılmış 200 pompa gölden çekecek suyu alamdı. Dolayısıyla popaların hiçbiri çalıştıralamadı. Böyle olunca buradan beslenen zeytinlik ve bağlar yeterli suyu alamadı ve bu yıl için verimlerinin de düşük kalmasına neden oldu. 

Ahmetli Ziraat Odası Başkanı Adnan Ünsal, Marmara Gölü etrafında bulunan, Pazarköy, Yeniköyu, Karayağış, Tekelioğlu, Karaköstelli, Dibeklikaya yetşen zeytin, bağ ve meyveliklerin buradan sulandığını söyledi. Gölden bir pompanın saatte 60-70 metreküp su aldığını belirten Ünsal, 200 pompanın gölden ciddi bir su çektiği ortaya çıktığını ve bugün kuraklık yüzünden  ciddi bir su açığının ortaya çıktığı örneğini gösterdiğini kaydetti.  Ünsal, İzmirbüyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in ortaya koyduğu can suyu verilme hamlesinin de küçümsenmeyecek bir desteği ortaya koyduğunu belirtti.

Ünsal, Marmara Gölüne, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in 10 Ağustos'ta Gördes barajından 6 milyon metreküp su bırakacağını açıkladığını hatırlatarak, bunun kayıp sonrası 4 milyon metreküp suyun göle ulaşacağını anlattı. Gördes Çayı yatağından Marmara Gölü'ne ulaşacak bu su ile 2 bin dönüm alanda su birikmiş olacağına işret eden Ünsal, şunları söyledi:

"Balıklar ölmesin, göl kurumasın,  çiftçi susuz kalmasın' diye kampanya başlatmıştım. Buna Ege Belediyeler Birliği Başkanı ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in destek vermesi bizi sevindirdi. Buradan ekonomik olarak çok yararlanan aileler var. Onlara katkı olacak. Balıklar yeniden nefes alacaklar. Şimdi herkes 10 Ağustos'ta Göle verilecek suyu bekliyor. Salihli, Ahmetli, Turgutlu ilçelerinin komşusu Marmara Gölü yeniden tam olmasa da can suyu ile ayakta kalacaktır."