Tek sorunlarının yüzksek faturalar olmadığını da dile getiren vatandaşlar “Yönetim İstifa” sloganlar attı. TOKİ sakinlerinin eylemine CHP ve İYİ Parti’den de destek geldi.

Manisa’da, Akgedik bölgesinde bulunan TOKİ evlerinin sakinleri, Mart ayı başında kendilerine gelen ısınma bedellerine adeta isyan ettiler. TOKİ konutlarında yaşayan ve evlerinin boş olmasına rağmen kendilerine gelen yüksek faturalara sitem eden vatandaşlar, eylem yaparak yetkililere seslerini duyurmaya çalıştılar.

CHP ve İYİ Partili başkanlar da vatandaşa destek verdi

CHP ve İYİ Parti Yunusemre İlçe Başkanları Yalçın Arcak ve Tufan Akan ile beraberindeki yönetim kurulu üyeleri de TOKİ sakinlerinin eylemine katıldı. Öte yandan, TOKİ sakinleri yaşadıkları sıkıntıları anlattığı anlarda, TOKİ yönetiminden sorumlu şirketin çalışanları ise binaların çatılarına çıkarak oradan o anları cep telefonlarıyla kayda aldı. Bu arada yönetime yakın bazı kişiler halkın toplanmasına karşı çıkması üzerine tartışmalar yaşandı. Tartışma büyümeden bazı vatandaşların müdahil olmasıyla sakinleştirildi.
“Sorunlarımız sadece doğal faturalarına gelen faiş zamlar değil, duyun sesimizi “

TOKİ evlerinde yaşayan ve geçimlerini asgari ücretle sağlamaya çalışan dar gelirli vatandaşlar TOKİ yönetiminin doğalgaz faturalarında adeta kantarın topuzunu kaçırdığına işaret ederek, şu sözlere yer verdiler;

“Bu nasıl insaf? Geçen aya oranla doğal gaz faturalarına yüzde 150 zam yaptılar. Gerçekten bu kez kantarın topuzunu kaçırmışlar. İnanın doğal firması bile bu kadarını yapmadı. Aidatlara gelince neredeyse havuzlu lüks villa aidatları olmaya ramak kaldı. Evlerimiz akıyor. Bırakın hastaneyi, sağlık ocağımız ve bir eczanemiz bile yok. Aidatlar neyin nesi? Evlerimizden başımızı dışarı çıkarttığım an itibari ile sinekler üzerimize üşüşüyor. Otobüslere gelince, orasını hiç sormayın, inanın otobüs şoförleri ile didişerek otobüslere biniyoruz. Otobüsler yetersiz. Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire başkanlığına defalarca dilekçe yazmamıza karşın seferlerin arttırılması yönünde bir iyileştirme alamadık. TOKİ 1. etapta ilkokul yok. Çocuklarımız, TOKİ 2 etaptaki okula gelebilmek için dik yokuşları sırtlarındaki onca yüklü çantalarla çıkmakta zorlanıyorlar. Hatta çocuklarımız yerlere düşerek dizleri ve elleri parçalanıyor. Onların yaralarını saracak yer yok. En yakın hastane 25 kilometre ötede.”

“Bizlerin ceplerini yaktıkları yetmedi, boş dairelere bile doğalgaz faturası düzenlendi, el insaf”

Seslerini duyurmak için toplanan vatandaşın ellerindeki faturalara bakıldığında, 90 ve 110 metrekarelik 2+1 dairelere 1.150 TL civarlarında faturalar geldiği görüldü. Evleri boş olan vatandaşlara bile buna yakın faturalar gelmesi ise adeta çileden çıkardı. TOKİ 2. Etap okul önünde çocuklarıyla birlikte toplanan binlerce vatandaş adına konuşan Tolga Arslan şunları söyledi; “Bizler TOKİ sakinleri olarak buraya taşındığımız da tüm dünyalar bizim olmuştu. Gelin görün ki ilk kışın ortasında, oturmadığımız evlerimize 145 TL aidat ödeme planı ile karşılaştık. Geçen ay 2+1 dairelere ortak ısınma bedeli olarak 300 TL doğal gaz faturası, Mart ayında 700 TL geldi. 3+1 daireler 600 TL fatura öderken şimdi gelen fatura ise 1800 TL buldu. Hatta oturmadığımız boş evlere de aynı düzeyde fatura düzenlemesi yapmış olmalarına da ayrıca akıl sır erdiremiyoruz. Düşünün burada oturan kişiler 2.800 TL ile geçimlerini sağlamaya çalışan ülkenin en dar gelirli aileleriyiz. Yönetimin insafsızlığı ile mi baş edeceğiz yoksa her ödemek zorunda kaldığımız evlerimizin 1000-1300 TL taksitleri mi? Tüm bu ödeme yükün altında kalmaya çalışırken, ne yeriz ne içerizi mi düşüneceğiz? Gerek TOKİ gerekse Yunusemre Belediyesi bizleri merhamet yoksunu olan yönetimin eline bıraktı. “Alın size ev” deyip kenara çekilmek doğru değil. Özellikle böylesi projenin öncülüğünü yapan bir Belediye Başkanı’na yakışmadı. Bizi yönetimin inisiyatifine bırakmak hangi vicdanlarda var? Bu ayıbı kaldırın” ifadelerini kullandı.

Yunusemre Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü’nde asgari ücretle çalıştığını dile getiren Orhan Atagün ise cep telefonuna gelen 470 TL doğal gaz faturasını göstererek, TOKİ yönetiminden dert yandı; “Ben asgari ücretli çalışan birisiyim. Bu faturayı nasıl öderim eğer ödersem çocuklarıma nasıl ekmek götürürüm? Bu yönetimin hiç mi insafı yok? Yönetim bunu mutlak düzeltmesi gerekir.” dedi

CHP’li Arçak; “Yazıklar Olsun Bu Halka Zulüm Edenlere”

CHP Yunusemre İlçe Başkanı Avukat Yalçın Arcak ise; “Asgari ücretle geçinmeye çalışan dar gelirli vatandaşların cebine gözünüzü dikmişsiniz. Hangi kitapta yazıyor böylesi bir şey? TOKİ dediğin ve insanları sorunları ile baş başa bıraktığınız bu yerde, vatandaşlar sineklerle savaş veriyorlar. Eczaneden yoksun yaşıyorlar. Güzel hayallerle girdikleri evlerinden pis sular akıyor. En yakın hastane 25 kilometre ötede. En yakın hastane Merkezefendi orası da pandemi hastanesi. CBÜ Hastanesi de her hastayı kabul etmiyor. Şehir Hastanesi’ne gelince orası da 30 kilometre. İnanın Menemen Devlet Hastanesi daha yakın hastane. Manisa’da oturuyor olmalarında ne anlam var ki o zaman? Yazıklar olsun bu halka zulmedenlere. Biz sizlerin yanındayız ve yanınız da olmaya devam edeceğiz.” diye konuştu.

İyi Partili Akan; “Asgari Ücretli Dar Gelirli Bunun Altından Nasıl Kalksın, Nasıl Geçinsin?”

TOKİ sakinlerine bir destek de İYİ Parti Yunusemre İlçe Başkanı Tufan Akan’dan geldi; “Dar gelirlilerin konut sorununu çözülmesi için yapılan TOKİ’ler de durum gerçekten içler acısı. 900-1500 TL arasındaki doğal gaz faturaları gerçekten vicdanları sızlatıyor. Bunlara bir de elektrik ve su eklenince asgari ücretli dar gelirli bunun altından nasıl kalksın, nasıl geçinsin?” şeklinde konuştu.

“Yönetim istifa” sloganları

Bu sözlerin ardından eyleme katılan yüzlerce TOKİ sakini, “Yönetim İstifa” sloganları attı. TOKİ sakinleri topladıkları binlerce dilekçeyi CHP Yunusemre İlçe Başkanı Avukat Yalçın Arcak’a vererek Yunusemre Belediye Başkanı Mehmet Çerçi’ye iletilmesini istedi.

TOKİ yönetimine yakın bazı kişiler, seslerini duyurmaya çalışan halkın arasında katılarak, eyleme karşı çıkmaları üzerine, tartışmalar yaşandı. Ortam biranda gerginleşince, araya giren bazı kişiler tartışmayı sakinleştirildi.