Manisa’nın Soma ilçesinde 7 yıl önce yaşanan maden faciasında ölen 301 işçi mezarları başında anıldı. Anmaya işçilerin yakınları, madenci sendikaları ile CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel de katıldı. Özel, Madenci Anıtı önünde yaptığı açıklamada, katliamı unutturmamaya çalıştıklarını belirterek, “Soma faciasında 7’nci yıldayız, ölümüne sebep verenler artık hapishanede değil. Birtakım oyunlarla mahkemenin hakimi ve kararı değiştirilerek, temyizde yapma bozma oyunları yapıp, Danıştay’da kararı veren dairenin 5 üyesinden 3’ü değiştirilip Soma davası sil baştana döndü” dedi.

“Bir sonraki faciada timsah gözyaşları dökmemek ve anaların gözyaşlarına engel olmak için madenlerde güvenlik önlemleri alınmalı” diyen Özel, TBMM’de kurulan Soma Komisyonu’nun aldığı kararlara uyulmasını istedi. Özel, Türkiye’deki madenlerin 7 yıl öncesinden daha güvenli olmadığına dikkat çekti.

'Bedeni ölmeyenlerin ruhları öldürülüyor'

Soma 301 Madenciler Derneği Başkanı İsmail Çolak, ise yaptığı konuşmada Türkiye'nin en büyük maden faciasında aileler olarak adalet taleplerinin karşılığını bulmadığını belirterek “Mahkemede ardı ardına sıralanan ‘beraat, tahliye’ kelimelerini duymak nasıl bir hiçlik nasıl bir öfkedir anlatamayız. Bu yolda acımıza el uzatan avukatlarımızın demir parmaklılar ardında tutsak edildiğini gördük. Bedeni ölmeyenlerin vicdanları, ruhları öldürülmektedir” dedi.  

Yargıtay 12'nci Ceza Dairesi’nin 5 üyesinden 3’ünün değiştirilmesiyle kendi aldığı kararı bozduğunu ve tutuklu sanıkların serbest bırakıldığını hatırlatan Çolak kararın iktidar ile sermayenin birlikteliğini gösterdiğini söyledi.

Çolak “Bu karar işçiler ölsün demektir, şimdi bizlere deniyor ki dönün evlerinize 7 yıl önceyi hatırlayın. Bizler bir kez daha diyoruz ki Soma katliamdır, işçiler bu topraklarda iş cinayetlerine kurban gitmektedir. Bu ülke koca bir insan mezarlığına çevrilmektedir. Bedeni ölmeyenlerin vicdanları, ruhları öldürülmektedir” ifadelerin kullandı. 
 
Bağımsız Maden İşçileri Sendikası da ilçede bulunan Madenci Anıtı’nın önünde yaptığı açıklamada, “301’i unutmadık unutturmayacağız” pankartını açtı. Bağımsız Maden İşçileri Sendikası Genel Sekreteri Resul Demir, katliamda sonra dönemin Başbakanı olan Recep Tayip Erdoğan’ın “bu işin fıtratında var” sözlerini ve madenciyi yerlerde tekmeleyen Yusuf Yerkel’i asla unutmayacakları söyledi. (MA-ANKA)