Manisa Büyükşehir Belediyesi Kültür Merkezinde gerçekleşen genel kurula Şehzadeler Belediye Başkan Yardımcısı Bilal Demir, Manisa Büyükşehir Belediyesi Basın Danışmanı Göksel Topçu, Manisa Gazeteciler Cemiyeti Onursal Başkanı Ertuğrul Aytaç, yerel ve ulusal basın mensupları katıldı.

Divan başkanlığına Şehzadeler Belediye Başkan Yardımcısı Bilal Demir seçildi. Manisa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ali Filizkan genel kurula katılan herkese teşekkür etti.

Kongrenin açılış konuşmasını yapan Ali Filizkan, yerel basının yaşadığı zorlukları dile getirerek,şunları dedi:

 “Basın sektörü istediği seviyeye ulaşamadı. Artan maliyetler yurt genelinde etkisini gösterdi. Şehrimizde 3, yurt genelinde 150’ye yakın gazete kapandı. İlimizde vasıflı gazete sayısı 18’e indi. Sıkıntıları asmak için mecliste milletvekilleri ziyaret edilerek çözüm yolları arandı. Son çıkan tasarruf genelgesiyle ilanların daralması bizleri uzdu. İşin tuzu biberi oldu. En büyük sorunumuz gazetecilik meslek yasasının olmaması. Bu da çalışan arkadaşlarımızın sorunlar yasamasına neden oluyor. Özellikle dijital basının yasal hale getirilmesi için çalışmalar yapıldı ancak henüz sonuç almış değiliz.” 

Filizkan konuşmasını şöyle sürdürdü: “Üniversitelerin yüzde 60’ında İletişim Fakültesi var. Ama mezun olan arkadaşlarımızın is bulma imkânı çok zor olacak. Ekonomik sıkıntılar devam ediyor. Son yaşanan döviz kuru artısı gazete sahiplerini de büyük oranda etkiledi. Gazetelerin 8 bin TL civarında arttı. Bu durum birçok gazetenin sonunu getirir. Gelirlerin düşmesi ikinci bir sorun. 2022 yılı bizim için zor bir yıl olacak. Basın İlan Kurumu’nun bir yıldır toplantı yapmaması ayrı bir sorun. İlan fiyatları henüz belli değil. İlan fiyatlarının belirlenememesi bizleri daha da sıkıntıya sokacak. Meslek yasasının olmaması nedeniyle bölünmüşlük var. 81 ilde mesleğimizle ilgili birçok kuruluş var. Bunların birçoğu sadece protokolde yer almak için oluşturulan kurumlar. Gazetecisi olmayan, birkaç köse yazarıyla dernek kuranlar var. Manisa’da da bunu gördük. Basının 4. Güç olduğunu söylüyoruz ama maalesef olamıyoruz.” 

Ali Filizkan başkanlığındaki Manisa Gazeteciler Cemiyeti yeni yönetimi şöyle oluştu:

 Ertan Korkmaz, Mehmed Hakkı Özbayır, Ümit Murat Yalçın, Zerrin Ağar, Gökhan Aytaç, Aytaç Kumbaracıoğlu. Denetim kurulu: Ahmet Ünsal, Velihan Yumrukaya, Esra Kale. Disiplin kurulu üyeleri: Üzeyir Dindar, Bülent Hasgönüllü, Nurdoğan Çizmeci. Onur kurulu üyeleri: Ertuğrul Aytaç, Erdinç Yumrukaya, Bilal Demir, Mevlüt Aktan, Aydın Besen, İsmail Burak Koşar, Muammer Kökçüoğlu, Yüksel Gördes.