Haber/ Arif ARI

Çetin, kahvelerde oyun oynatılmadığı sürece kahveci esnafının para kazanması, ekonomisinin iyi olmasının mümkün olmadığını söyledi. 

Manisa Kahveciler Odası Başkanı Mehmet Çetin, 9 Eylül Gazetesi'ne yaptığı açıklamada, hükümet kararıyla pandemi tedbirlerinin esneklendiği bu dönemde,  kahveci esnafının yüzde 50 müşteri kabul etme kuralıyla açılmasına izin verildiğini, ancak esnafın müşterinin yüzde 50 değil yüzde 25'ini  bile bulamadığını söyledi. "Çünkü kahveye gelecek müşteri oturmak, vakit geçirmek ve kahveciliğinin kültürü olan oyun oynamadığı sürece içeri girip oturmaz'' diyen Çetin, şöyle devam etti:

"Kahvelere müşteri gelmiyor. Müşteri sırf çay içmek için mekana gelmez. Mekana gelip oturacak, oyun oynayacak ki, mekana girip otursun. Bu hizmeti almadığı sürece müşteri mekana gelip oturmaz. Böyle bir durumu şuanda yaşayan kahvehaneler boş ve iki-üç masa ya var ya yok.  Bir de sağlık görevlileri ve sağlık kurulları kapalı mekanlarda kalmayın diye vatandaşı uyarıyor. Bu müşteri potansiyeli ile çalışan esnaf, kirasını mı ödesin, elektrik doğalgaz faturasını mı, yanında çalıştırdığı işçisinin maaşını mı, primini mi, evine ekmek mi götürebilsin.  Böylesine zor durumda esnafımız. Esnafımızın desteklenmesi gerekiyor. Bir de belediyelerden işgaliyle parası alınmasın diyerek oda başkanı olarak rica ettim. Beni dikkate almadılar, şuanda işgaliyesini belediyeye ödemeyenler dışarıya masa koyamıyor koyanlara da acımadan ceza kesiyorlar. Ne olur bir ay işgaliye alınmazsa? Belediyelere, "esnafımıza maddi destek konusunda yardımcı olun'' dedik bazıları kabul etti, büyükşehir bu destek talebimize hiç sıcak bakmadı. Toplu taşıma ulaşımında faydalanan esnafımızın cebinde bile araca binip evine gidecek parası yok. Geçen oda üyesi bir esnafım benden otobüse binecek para istedi. 5 TL verdim "hayır'' "4 TL ver'' diyecek kadar da mahcup insanlarımız. Esnafımız kirasını ödeyemiyor. Bazı mülk sahipleri kirasını almıyor ama, çoğu buradan geçindiği için kirasını istiyor. Bugün 3 bin TL'nin altında mekan kirası yok. Yanında çalıştırdığı işçisinin maaşını ödeyemiyor.  Elektrik su ve doğalgaz faturasını ödeyemeyen esnafımız var. Doğalgazı kesilme noktasına gelen bazı esnafa aramızda para toplayarak faturasını ödediklerimiz oluyor. 180 gündür kapalı olan esnafımız için 1000 TL gelir kaybı, 750-500 TL kira ödemesi yapan hükümetin bu desteğinden her esnafımız da faydalanamadı ve yetersiz olan bu destek bile çare olmadı.''

Kahveci esnafı bulabildiği kişiye ucuz deviryapıyor

Manisa Kahveciler Odası Başkanı Mehmet Çetin, çok zor durumda kalan kahveci esnafının pandemi süresinde çok sayıda esnafın mekan deviri yaptığını ve 30 kadar  kahveci esnafının da mekanlarını tamamen kapattıklarını söyledi. 

42 yıldır kahve işlettiğini, 1993 yılından beri oda yöneticisi ve 7 yıldır da oda başkanlığı yapmakta olduğunu bu süreçte esnafın böyle kötü bir ekonomik dönem ve kapanma dönemi yaşamadığını anlatan Mehmet Çetin, "Bu kadar mekan devrinin olduğu bir dönemi yaşamadım. Esnaf ucuz demiyor müşterisini buldu mu hemen devrini yapıyor. Çok üzülüyorum. Bu yönden de sıkıntılıyım. Oda yönetmeliğimizde üyesine yardım edemez maddesi var. Bu elimizi kolumuzu bağlıyor. Esnafımıza yardım için çalmadık kapı bırakmadım. Ancak bir sonuç alamadım. İki belediyeden koliler geldi. Sıkıntımız büyük. Esnafımız gerçekten zor durumdadır. Destek yardımı bekliyoruz.''