2023 yılında maden ruhsat sahalarına ilişkin denetimlerde 1 milyar 260 milyon lira tutarında idari para cezası kesildi. Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) tarafından yapılan denetimlerde, uygunsuzluk tespit edilen 2 bin 421 maden faaliyeti durduruldu.

MAPEG 8 Bin 828 Denetim Yaptı

MAPEG, 2023 yılında maden ruhsat sahalarına ilişkin 8 bin 828 denetim gerçekleştirdi. Denetimler sonucunda, maden kanunu ve yönetmeliklerine aykırı hareket eden maden işletmelerine 1 milyar 260 milyon liralık idari para cezası uygulandı. Ayrıca, tespit edilen uygunsuzluklar nedeniyle toplam 2 bin 421 faaliyet durdurma işlemi kararı verildi.

Madencilik Faaliyetinin Yasak Olduğu Alanlar

Erzincan’ın İliç ilçesinde Anagold şirketine ait Çöpler Altın Madeni’nde yaşanan toprak kayması sonrası, madencilik faaliyetinin yapılabildiği alanlar da gündeme geldi. Türkiye’de yer altı madenleri açısından zengin bir potansiyele sahip olmasına rağmen, bazı alanlarda madencilik faaliyeti yasak.

Binlerce öğretmen atama bekliyor: Kabine toplantısı ne zaman? Binlerce öğretmen atama bekliyor: Kabine toplantısı ne zaman?

Yasak olan alanlar arasında 1. derece arkeolojik ve doğal sit alanları, 1. derece askeri yasak bölgeler, yaban hayatı koruma geliştirme alanları ve milli parklar bulunuyor. Bunların yanı sıra, kesin korunacak hassas alanlar, kıyı kanununa göre korunması gereken alanlar, kültür ve turizm koruma ve geliştirme bölgeleri, tabiat koruma alanları, özel çevre koruma bölgeleri, korunması gerekli kültür varlıkları, nitelikli doğal koruma alanları ve tabiat parkları da madencilik faaliyetlerine izin verilmeyen bölgeler arasında yer alıyor.

Erzincan İliç’te Toprak Kayması Faciası

Erzincan’ın İliç ilçesinde Anagold şirketine ait Çöpler Altın Madeni’nin bulunduğu geniş bir alanda, 13 Şubat saat 14.28’de toprak kayması meydana geldi. Yaklaşık 10 milyon metreküp toprak, 200 metrelik yamaçtan hızla aşağı doğru aktı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, söz konusu toprağın 800 metre hareket ettiğini belirtti. En az 9 işçi bu kayan toprağın altında kaldı. İhbarı üzerine bölgeye Erzincan Jandarma, AFAD ve sağlık ekipleri yönlendirildi. Fırat Nehri’ne doğru kayan devasa toprak yığınının, siyanür ve sülfürik asit ile yıkanmış malzemelerden oluştuğuna yönelik açıklamalar yapıldı.

Anagold Maden’de (İliç’te) çalışan bir işçi, T24’e aktardığı bilgilerde her vardiyada 400 işçi çalıştığını belirterek, “Gördüğünüz topraklar siyanürlü” dedi. Şirketin, tüm itirazlara rağmen Murat Kurum’un Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olduğu dönemde kapasite artırımına gittiği ve maden hakkında “ÇED raporuna gerek yok” kararı verildiği ortaya çıktı.

Kaynak: HABER MERKEZİ