Dokuz Eylül Gazetesi'nden Mert Yasin Alpdündar'ın haberine göre; Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (EKMİB) basın mensuplarıyla bir araya geldi. Kuru meyve sektöründeki güncel gelişmeler ve planlanan projelerin paylaşıldığı toplantı, Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Hizmet Binası Mete Oğuz Salonu'nda gerçekleştirildi. Toplantıya; Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Işık, TİM Meclis Üyesi Birol Celep, Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Öztürk ve Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri Cumhur İşbırakmaz katıldı. 

İHRACATIN YÜZDE 60'I EGE'DEN

Ege Bölgesi, Türkiye'nin kuru meyve ihracatının yüzde 60'ını tek başına gerçekleştirdi. 2023 yılında kuru meyve ihracatını yüzde 13 artırarak 960 milyon dolara çıkaran Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, 2024 yılının ilk çeyreğinde yıllık ihracat seviyesini 1 milyar doların üzerine çıkarmayı hedefledi. 

2024'E GÜÇLÜ BAŞLANGIÇ

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Işık, Cumhuriyetin ikinci yüzyılına ihracatta güçlü bir giriş yaptıklarını belirtti. 1 - 25 Ocak 2024 tarihleri arasında yüzde 37'lik ihracat artışıyla 69,2 milyon dolara çıkan Ege Bölgesi'nin kuru meyve ihracatı, geçen 1 yıllık dönemde 978 milyon dolara ulaştı.

Mehmet Ali Işık-1

'DÜNYA LİDERLİĞİNİ KORUYORUZ'

Başkan Işık, dünya çapında çekirdeksiz kuru üzüm, kuru incir ve kuru kayısıda açık ara önde olduklarını vurgulayarak, Türkiye'nin kuru üzüm ihracatının yüzde 32'sini tek başına gerçekleştirdiklerini ifade etti. Çekirdeksiz kuru üzüm ihracatının yüzde 8 arttığını belirten Işık, kuru incir ve kuru kayısıda da önemli gelişmeler yaşandığını dile getirdi. Kuru incir ihracatının yüzde 11 artışla 271 milyon dolar döviz kazandırdığını söylerken, kuru kayısı ihracatının yüzde 1 artarak 405 milyon dolara ulaştığını açıkladı.

'TMO ÜZÜMDE CAN DAMARI OLDU'

Kuru meyvede satın almanın ve stoklamanın kendi içinde ayrı bir politika olduğunu kaydeden Işık, “Bu olaylardan sonra ham madde fiyatlarında yukarı doğru ivme yaşadık. Miktar azlığı ve fiyat farkıyla çiftçi de memnun oldu. Üzümün fiyatı 60 TL’ye geldi. Organikte 90 TL’ye kadar çıktı. Piyasaya yaklaşık 250 bin ton ürün göndereceğiz. TMO 2022’de 80 bin ton mahsul aldı, 2021’den devirle toplam 100 bin ton alım gerçekleşti. Bu üzüm sektörü için can damarı oldu. TMO bu ürünü biriktirmeseydi biz bu süreci yönetemezdik. Hem pazarı kaptırmış olurduk hem de fiyatlar çok daha astronomik seviyelere çıkardı. Geçen sene üzüm 1,50 dolarken bu sene 2,50 dolardı. İnciri 8 dolara satabiliyoruz. Kayısı da aynı şekilde. Bu bir rekor” diye belirtti. 

'YENİ GÜNDEM YEŞİL FİNANSMAN'

Sektörde yeşil finansmana ulaşımın yeni gündem olduğunu dile getiren Işık, “AB kendi politikasını belirliyor. 30 trilyon dolarlık bir fon var. Bu fonu kullanmak için altyapını kuvvetlendir, proje yap diyor. Sektör olarak fondan yararlanabilmek proje yapmamız lazım için. Karbon ayak izi, su ayak izi çalışmaları gibi. Sürdürülebilir ve organik ürünler üretmek için 12 birlik bir araya geldik. Leasing firmaları dahil yeşil finansmandan bahsetmeye başladı. Bunun altyapısını kurmakla mükellefiz” dedi. 

'VAHŞİ SULAMADAN VAZGEÇMELİYİZ'

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi ise “Lisanslı depoculuk ve ihtisas borsaları çok önemli ve bizim senelerdir üzerinde durduğumuz konuların başında geliyor. Tarım sektörü suyu en çok kullanan sektörümüz dünya olarak vahşi sulamadan vazgeçmemiz gerekiyor. Damlama sulamaya geçmeliyiz. Devletimizin daha fazla desteklemesi gerekiyor. Tarım Birliklerimizle birlikte ABD pazarında yürüttüğümüz Turkish Tastes Projemiz başarıyla ilerliyor. Önümüzdeki dönemde ABD temaslarımıza Bakan Yardımcılarımız da katılacak. Ürününüzü satarken o ülkenin şeflerine ve mutfaklarına sokamadığınız sürece önemi yok. Biz EİB olarak Türk ürünleriyle o mutfaklarda neler yapılabileceğini Turkish Tastes Projemiz de gösterdik, Turkish Tastes isimli referans kitabı hazırladık. Kitapla hedef kitleye bir yandan ürünlerimizi, mutfağımı ve kültürümüzü tanıtırken bir yandan da Türk ürünlerinin dünyanın tüm mutfaklarında kullanılabileceğini göstermiş olduk.” dedi. 

Jak Eskinazi-2

'ENFLASYON HIZLICA İNECEKTİR'

Enflasyonu kontrol altına almak için faizin artırıldığına değinen Başkan Eskinazi, “Kredi faizlerinde bir oynama olmayacaktır. Şu anda ihracatçıyı koruyan bir sistem yürütülüyor. Şu anki faiz politikası ihracatçıyı koruyan bir faiz politikasıdır. Enflasyon yakın zamanda kontrol altına girecektir. Haziran’a kadar dayanacağız sonra enflasyon hızlıca inecektir.” diye konuştu. 

'BİLİNİRLİLİĞİN ARTIRILMASI ADINA FAALİYETLERİMİZİ SÜRDÜRÜYORUZ'

TİM Yönetim Kurulu Üyesi ve Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Birol Celep ise ABD, Japonya ve Çin’e kuru meyve sektörünün ihracat artışının önemini vurguladı. Celep, “Bu pazarlardaki artışlarda geçmiş dönemde bu ülkelere yönelik sürdürdüğümüz TURQUALITY Projelerinin payının olduğuna inanıyorum. Geçtiğimiz aylarda Türkiye İhracatçılar Meclisi olarak Tarım ve Orman Bakanımız İbrahim Yumaklı’nın katılımı ile Genişletilmiş Başkanlar Kurulu toplantısı geçekleştirdik. Toplantıda tarım ürünleri ihracatımızın sürdürülebilir olması kapsamında tarım sektörü ihracatçılarımızın Tarım ve Orman Bakanlığı ile koordineli ve işbirliği içerisinde çalışma yürütebilmesi adına yeni bir mekanizmaya geçilmesi yönünde adım atıldı. Bu karar ile artık tarım ürünleri ihracatındaki taleplerimiz ve sorunlarımız ilk elden takip edilebilecek; Tarım ve Orman Bakanlığı ile koordineli olarak çalışabileceğiz. Türkiye markasının bilinirliğinin arttırılması adına faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.” dedi. 

Birol Celep


 

Kaynak: HABER MERKEZİ