Devrimci 78’liler Federasyonu, 12 Eylül darbesinin 40’ıncı yıl dönümünde her yıl olduğu gibi Türkiye’nin çeşitli illerinde utanç müzesi açıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile birlikte İzmir Ahmet Adnan Saygun Kültür Merkezi’nde de utanç müzesi  Bu yıl “Ne Darbe Ne Diktatörlük” temasıyla gerçekleşecekti. 12 Eylül’de hayatını kaybedenlerin resimleri ve eşyalarının yer alacağı müze İzmir Valiliği tarafından engellendi.


Mazlum Doğan'ın Fotoğrafını Kaldırmak İstediler

Konuyla ilgili açıklama yapan, Devrimci 78’liler Federasyonu Başkanı Cumhur Yavuz,  “Kurulumunu yaptığımız yeri söktük. Bize ‘Şu fotoğraf niye var. Bu burada olmasın’ dediler. Örneğin Mazlum resmi olmasın istediler. Bizde bu serginin bir bütün olduğunu  ve içinden hiçbir şey çıkarılamayacağını söyledik. Valiliğin yaptığı baskılar sonucu bürokrasi engel oldu” dedi. 

Valiliğin fotoğrafının yer almasını engellediği Mazlum Doğan, 12 Eylül döneminde tutuklanmış ve  21 Mart 1982 yılında Newroz Günü Diyarbakır Cezaevi’ndeki kötü koşulları kendisini yakarak protesto etmişti. Doğan hayatını kaybettiğinde 24 yaşındaydı.