HABER/ Sinan KESKİN

Seferihisar Belediye Tiyatrosu (SEFTİT) Ürkmez Kadın Tiyatrosu oyuncularının sahneye koyduğu, aynı zamanda oyunun yönetmeni de olan Vedat Murat Güzel'in annesinin anısına yazdığı “Kız Çocuğu” oyunu bu akşam Seferihisar İBB Çağan Irmak Salonu'nda, 8 Mart Cuma günü Ürkmez Sanat Sahnesi'nde ve 9 Mart Cumartesi günü ise Kültürpark İsmet İnönü Sanat Merkezi'nde izleyiciyle buluşacak.

Baskılar anlatılacak

Kız çocuklarının dünyaya gelmesiyle başlayan ve ölümüne dek süren yaşam öyküsünü, farklı hayatlardan kesitlerle yansıtan “Kız Çocuğu”, daha önce özel bir davetle Almanya'nın Münih kentinde sahnelendi. Başta, Taksav İzmir Uluslararası Tiyatro Festivali ve ODTÜ Tiyatro Şenliği olmak üzere 20'den fazla etkinlikte izleyiciyle buluşan oyun, bir kadının doğduğu günden ölümüne kadar yaşadığı toplumsal, fiziksel, duygusal baskıları yaşamın farklı kesimlerinden kesitler vererek drama teknikleriyle farklı bir anlatımla sahneleniyor.

Kızların hikayeleri

Beş yıldır kadın kimliği ile kadın sorunlarına değinen oyunlar sahneleyen Ürkmez Kadın Tiyatrosu'nun 40 ila 80 yaş aralığında 25 kadın ve bir erkek oyuncudan oluştuğunu anlatan yazar ve yönetmen Vedat Murat Güzel, onun hakkında şunları söyledi; “Bir kız çocuğunun dünyaya gelmesiyle başlayan ve ölümüne dek süren hikayede, farklı yaşamlardan değişik kesitler ve kadın olarak yaşadıkları üzerine kurulu. Çok yönlü drama tekniklerinin kullanıldığı imgesel anlatımlarla süslenmiş bir kadın dramı. Annemin anısına yazdığım 'Kız Çocuğu''nda izleyen herkes kendi yaşantısından bir parça bulacak. Toplumdaki kadının yeri ve kadına uygulanan duygusal fiziksel şiddet gözler önüne serilecek.”

Ürkmez Kadın Tiyatrosu, dördüncü oyunları olan 'Kız Çocuğu'nun ardından bu yıl Dünya Tiyatrolar Günü'nde, Orhan Kemal'in 1968 yılında çeşitli dergilerde dizi şeklinde yayınladığı ancak vefatından sonra kitap olarak basılan aynı adlı romanından sahneye uyarlanan 'Tersine Dünya' oyununu sahneleyecek.