Haber/ Saadet Erciyas

Sesli Okuma Günü Projesi, Türkiye Yayıncılar Birliği'nce sürdürülen Okuma Kültürünü Yaygınlaştırma Platformu'nun (OKUYAY) desteğiyle gerçekleştirilecek. Gelenekselleştirilmesi hedeflenen "Sesli Okuma Günü" Projesi merkezi Almanya’da bulunan Stiftung Lesen’ın (Okuma Kültürü Vakfı) desteğiyle yapılıyor. Proje kapsamında Kasım ayı boyunca okulda, parkta, evde, iş yerinde, spor salonunda, müzede, bahçede; akla gelebilecek her yerde sesli okuma etkinlikleri yapılması ve 15 bin kişiye ulaşması hedefleniyor. 

OKUYAY Platformu bu güzel etkinlik için herkesi en sevdiği, okumaktan keyif aldığı ya da henüz okumaya başladıkları bir kitabı açıp içinden bir sayfayı sesli okumaya davet ediyor. Sesli okuma etkinlikleri için kayıt olmak isteyen katılımcıların internet sitesindeki (http://okuyayplatformu. com/pilot-projeler/sesli-okuma-gunu/sesli-okuma-gunu-basliyor) kayıt formunu doldurması gerekiyor. Etkinlik kapsamında Kasım ayı sonunda "en çok sesli okuma yapan şehirler" seçilecek ve okuyan gruplar arasından yapılacak çekilişi kazananlara kitap setleri de hediye edilecek. 

Proje kapsamında gerçekleştirilen okumaları OKUYAY ekibine ulaştırmak isteyenlerin, sosyal medyada #sesliokumagünü etiketini kullanması gerekiyor.  "Sesli Okuma Günü" olarak 20 Kasım işaret edilse de, sesli okuma etkinlikleri yıl boyu devam edecek ve değişim, tüm katılımcılarla birlikte gözlemlenecek. Sesli okumanın yararları ve çeşitli sesli okuma önerileri www.sesliokumagunu.com adresinde paylaşılacak. 

Sesli okuma çocuklara iyi geliyor


Almanya'da 2004 yılından bu yana her yıl kasım ayının üçüncü cuma günü Ulusal Sesli Okuma Günü olarak kutlanıyor. Ülke genelinde düzenlenen etkinlik Almanya'nın en büyük okuma festivali olarak biliniyor. Etkinlik Okuma Kültürü Vakfı (Stiftung Lesen), Alman Demiryolları Vakfı ve DIE ZEIT gazetesi ortaklığıyla gerçekleşiyor. 

Günde 15 dakika düzenli olarak sesli kitap okumanın çocuklar üzerinde hayal dünyasını genişletmek, empati yeteneğini geliştirmek, kolay sosyal ilişki kurmak, günlük hayatta karşılaşılan anlık sorunlara çözüm üretmek, kendi iç dünyasını keşfetmek, akıcı konuşmak, dinleme becerisini geliştirmek, kelimeleri tanımak, odaklanmak, yeni bilgilere ve hikayelere açık olmak gibi faydaları bulunuyor.