Goethe-Institut ve German Films'in beraber düzenledikleri Kino 2018: Alman Filmleri Türkiye'de başlıklı film gösterimleri İstanbul, Ankara ve Gaziantep'ten sonra İzmir'de.

Kültür İçin Alan ve İzmir Fransız Kültür Merkezi işbirliğiyle gerçekleştirilen Kino 2018 İzmir gösterimleri, Alman sinemasından yeni ve ödüllü örnekleri sinemaseverlerle buluşturuyor. Pazartesi günü başlayan gösterimler yarın son bulacak. Fransız Kültür Merkezi'ndeki tüm gösterimler ücretsiz. Bugün 16.30 seansında Bir Zamanlar Kızılderili Ülkesinde ve 19.30 seansında Western adlı filmler gösterilecek. Yarın ise saat 16.30'da Transit ve 18.30'da Muhtemel Aşk filmleri izlenebilecek. Kino 2018: Alman Filmleri Türkiye'de programı dünya prömiyeri Şubat ayında Berlin Film Festivali'nde gerçekleşmiş yepyeni yapımları izleyicilerle buluşturmasıyla dikkat çekmişti. Program şimdi de İzmir'de sinemaseverlerle buluşuyor. Programın İzmir'den sonraki durağıysa Diyarbakır olacak.

Başrol oyuncusu konuk


İki yıl önce "Sadakat" isimli ödüllü kısa metraj filmiyle Kino seçkisinde yer alan İlker Çatak, bu yıl da ilk uzun metrajlı filmi Bir Zamanlar Kızılderili Ülkesinde (Es war einmal Indianerland) ile izleyicilerle buluşacak. Nils Mohl'un çok satan aynı adlı romanından sinemaya uyarlanan "Bir Zamanlar Kızılderili Ülkesinde"nin senaryosunu da yazar bizzat kaleme almış. 17 yaşındaki bir gencin bela ve aşkı bir arada tattığı yaz mevsiminde geçen film, bir müzik videosunu andıran görsel estetiği ve hızlı kurgusuyla özellikle genç sinemaseverlere hitap ediyor. Filmin müzikleri ise ülkemizde de tanınan Alman DJ ve müzisyen Acid Pauli'nin imzasını taşıyor. Filmin başrol oyuncularından Johanna Polley ve senarist Nils Mohl İzmir'e konuk olarak gelecek ve filmin gösterimlerinden sonra izleyicilerin sorularını cevaplayacaklar.

Göç ve mültecilik


Christian Petzold'ün Berlin'de Altın Ayı ödülü için yarışan ve eleştirmenlerin beğenisini toplayan yeni filmi Transit de, Kino 2018 programında yer alıyor. Film, Anna Seghers'in 1944 yılında yayımlanmış aynı adlı romanından uyarlanmış ama Petzold, II. Dünya Savaşı döneminde Alman işgali altındaki Fransa'da geçen hikayeyi günümüze taşımayı tercih etmiş. Yönetmenin romana getirdiği bu yorum, güncelliğini koruyan göç ve mültecilik konularına orijinal bir bakış sağlıyor. Filmin başrollerini ise Alman sinemasının yükselişteki iki genç yıldızı, Franz Rogowski ve Paula Beer paylaşıyorlar. Yine bu yıl Berlinale'de Altın Ayı için yarışan Muhtemel Aşk (In den Gängen) ise bir süpermarkette çalışan Christian ve Marion arasındaki romantik ilişkiyi ele alıyor. Thomas Stuber'in yönettiği film günümüzde geçen bir hikâye anlatıyor ama Almanya'nın yeniden birleşmesi sonrasında yaşanan ekonomik değişimin ve kaybolan Doğu Almanya'nın izleri senaryoda hissediliyor. Bu filmin başrolünde de "Transit"te olduğu gibi Franz Rogowski'yi izliyoruz. Ona Marion rolünde, özellikle "Toni Erdmann" ile hafızalarda yer eden Sandra Hüller eşlik ediyor.

En iyi film ödülü


İlk gösterimi geçen yıl Cannes Film Festivali'nin Belirli Bir Bakış bölümünde gerçekleşen Valeska Grisebach imzalı Western, son dönemin bol ödüllü Alman yapımlarından. Bir grup Alman işçinin Bulgaristan'da bir köye hidroelektrik santrali inşaatı için gitmesi ve burada köylülerle kurdukları ilişkilere odaklanan film, western türünün ikonografisinden faydalanarak günümüz Avrupa'sı üzerine çarpıcı tespitlerde bulunuyor. "Western" bu yıl İstanbul Film Festivali'nin Uluslararası Yarışması'nda En İyi Film ödülünü kazanmıştı.