Saadet Erciyas

Türk Kütüphaneciler Derneği (TKD) İzmir Şubesi üyeleri, "Pandemi Sürecinde İzmir Kütüphanelerinde Kullanıcı Tutumları ve Yeni Normalde Kütüphanelerin Ürettiği Çözümler" konulu çevrim içi toplantıda buluştu. 23-24 Aralık 2020 günlerinde, iki oturum halinde gerçekleşen toplantıyı TKD İzmir Şubesi Yazmanı Serenay Çakırer yönetti. Toplantıya kent ve halk kütüphanelerinin yanı sıra üniversitelerin, eğitim kurumlarının ve kültür merkezlerinin kütüphane sorumluları katıldı.

TKD İzmir Şube Başkanı Asuman Nesibe Özdil, pandemi sürecinde okurlarla bire bir iletişim halinde olan kütüphanecilerin çok zor bir görev üstlendiklerini söyledi. Hemen her yerin kapalı olduğu dönemde hala açık olan ve hizmetini sürdüren halk kütüphanelerine daha fazla insan geldiğini anlatan Özdil, meslektaşlarının en çok Hayat Eve Sığar (HES) kodu konusunda sıkıntı yaşadıklarını belirterek şu görüşleri dile getirdi:

"İnsanlar çok daha agresif hale geldi. Çünkü sosyalleşemiyor, konuşamıyor. İşlemini doğrudan yaptıramıyor. HES kodu soruluyor, kimlik vermek zorunda. Engeller çıkıyor kullanıcı karşısına bu da insanı agresif yapıyor. Ama çalışan kişi de valilik emri, HES kodu sorulacak diyor. Kodu nasıl alacağını bilemeyen var. Bu desteği de vermek zorunda kalıyorsunuz. Her iki taraf zorlanarak bir şeyleri yerine getirmeye çalışıyor. Böyle bir yerde temaslı olmamak çok zor. Bu da çalışanları ister istemez strese sokuyor."

Internet üzerinden, Zoom uygulaması aracılığıyla düzenlenen toplantıya katılanlar, pandemi sürecinde okurlarla doğru ve hızlı iletişim kurabilmek için elektronik kütüphane çalışmalarının hız kazandığını dile getirdi. Üniversitelerin kütüphane sorumluları açık oldukları süreçte öğrencilerin az da olsa ders çalışmak ya da araştırma için kütüphaneye geldiklerini, ancak bu süreçte maske ve mesafeye dikkat edilerek, içeri alınan öğrenci sayısının sınırlandığını anlattı.

Oturuma katılan kütüphaneciler, pandemi sürecinde sterilizasyona, hijyene daha çok önem verdiklerini, okurlara ödünç verilen ya da geri getirilen kitapların mutlaka karantinada bekletildikten sonra raflara yerleştiğini belirtti. Çocuklara da hizmet veren halk kütüphanelerinin yetkilileri ise pandemi sürecinde çocuklar adına daha çok velilerin kitap seçtiğini, çocukların artık gün boyu oyun oynayıp, kitapla buluştuğu bu alanlara getirilemediğini anlattı.

Kütüphane yetkilileri, pandemi sürecinde okurlarla doğrudan iletişim için sosyal medyayı daha çok kullandıklarını, etkinliklerini sosyal medya üzerinden gerçekleştirdiklerini, okurlarla çevrimiçi buluşmaların, online söyleşilerin sıklaştığını dile getirdi. Halk kütüphanelerine gelen kadın okurların sayısında da bir artış olduğu, daha çok çabuk okunabilen, gerilimden uzak kitapların tercih edildiği belirtildi. Kütüphaneciler her gün hastalık bulaşma riskine karşın işlerinin başında olmaktan mutlu olduklarını dile getirirken, verdikleri molalarda dostlarıyla kahve içmeyi çok özlediklerini söyledi.