İzmir'in ilk, Türkiye'nin sekizinci “İzmir Edebiyat Müze Kütüphanesi” restore edilen tarihi Tristramp Köşkü’nde açıldı. Kütüphanenin açılış törenine Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, Bornova Kaymakamı Fatih Genel, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Ali Odabaş, İl Kültür ve Turizm Müdürü Murat Karaçanta ve kütüphanede eserleri yer alan İzmirli yazar, şairler katıldı.

İl Kültür Turizm Müdürü Murat Karaçanta, İzmir Edebiyat Müze Kütüphanesi koleksiyonunda İzmir'de doğmuş ya da uzun yıllar yaşamış, yöreyle bütünleşmiş yazarların eserleri ve kendileri hakkında yazılmış çalışmalardan oluşturulmuş özel koleksiyonlar ile müze kütüphaneciliği felsefesine uygun kitaplarla yazarlara ait objelerin bulunduğunu anlattı. Kütüphanede 5 bin 108 kitap bulunduğunu belirten Karaçanta, mekanın edebiyatçıların, yazarların, çevirmenlerin, edebiyatla ilgili sivil toplum kuruluşlarının etkinliklerine açık olacağını söyledi.

"İnsan olan her yere insanların yaşadığı her yere kütüphane açma çabamız ve gayretimiz var" diyen Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Ali Odabaş, açılan kütüphanenin Türkiye genelinde hizmet veren 1225. kütüphane olduğunu belirtti. Son dönemde farklı kütüphane çalışmaları yaptıklarına değinen Odabaş, bu amaçla havaalanı kütüphanesi, gar kütüphanesi, bebek kütüphanesi gibi çalışmalar yaptıklarını söyledi. Ali Odabaş, İzmir'de çok yakında bir AVM kütüphanesi açmayı planladıklarını da dile getirdi.

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger ise bu günkü kütüphanelerin çocukluk çağlarındaki kütüphanelerden çok farklı, cıvıl cıvıl mekanlar olduğunu anlattı. İzmirle ilgili yazarların, onlarla ilgili materyallerin müze kütüphanede yer aldığını söyleyen Köşger, "Bu mekan aynı zamanda İzmir'in öne çıkarması, koruması gereken, önemli bir tarihi mekanlardan biri" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın somut ve somut olmayan kültürel mirası korumak için çalışmalar yaptığını söyleyen Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, insanoğlunun yaşam tarzını önce taşa sonra papirüse ve kitaba yazdığını, kitapların bütün hafızamızın içinde bulunduğu yapıtlar olduğunu anlattı. Bütün Türkiye’de gençlerin kütüphaneye gittiğini belirten Demircan, Kültür Bakanlığı’nın desteğiyle İzmir Valiliği tarafından restore edilen ve kütüphaneye dönüşen bina için “Güzel bina, güzel restorasyon ve bu güzel binanın içinde edebiyat, güzel sanatlar var. Emeği geçenleri kutluyorum” diye konuştu.

Tristramp Köşkü 117 yıllık yapı

Bornova'daki İngiliz bir aile tarafından 1904 yılında yaptırılan, 13 oda ve üç kattan oluşan Tristramp Köşkü, engelli dostu olarak restore edilmiş. Engelliler için hazırlanan asansörle 117 yıllık tarihi binanın bahçesinden üçüncü kata kadar ulaşılabiliyor. Bir dönem Ege Üniversitesi Böcek Müzesi olarak da kullanılan binanın giriş katında 37 metrekarelik iki oda yine kuruluş amacına uygun olarak düzenlenmiş. Binanın, zemin katında okuma ve sergi salonları hazırlanmış.

Kütüphanenin üçüncü katında ise Attilâ İlhan’ın adını taşıyan bir oda düzenlenmiş, ünlü kasketi bu odada sergileniyor. Kütüphanede ayrıca Samim Kocagöz, Turgay Gönenç, Muzaffer İzgü ve Yaşar Aksoy'un kullandığı objeler görülebiliyor. Bu objeler arasında gözlükler, yüzük, tarak, büyüteç, daktilo, saat, çay fincanı cep telefonu, masa saati, kendi el yazılarıyla yazılmış mektuplar bulunuyor.

İzmirli yazarların, edebiyata katkılı olan kişilerin isimleri ise kütüphanenin zemin ve giriş katındaki panolarda yer alıyor. İzmir'de doğup büyümüş ya da bir dönem İzmir'de yaşamış yazarların kısa yaşam öyküleri duvarlardaki ışıklı panolarda sergileniyor. Ayrıca odalardaki duvarlarda yine ışıklı panolarda İzmirli şairlerin şiirleri okunabiliyor.

Erzene Mahallesi Gençlik Caddesi üzerinde hizmet veren İzmir Edebiyat Müze Kütüphanesi’ni ziyaret ücretsiz. Kütüphanede ödünç kitap verilmiyor. Müze kütüphane hafta içi 08.30 - 17.30 arası açık, Cumartesi-Pazar günleri kapalı.