Haber / Gökçe ADAR

İstanbul'dan İzmir'e taşınan ünlü tiyatro oyuncusu Cezmi Baskın, günümüz tiyatrosu hakkında yorumlarda bulundu. Oyuncu Baskın, “Türk tiyatrosu zaman zaman bir takım hava boşlukları yaşıyor. İlk zamanlar seks filmleri furyasından dolayı bir darbe yedi. Sonra, elektrik kesintilerinden dolayı darbe yedi. Ardından, petrol sıkıntıları döneminde darbe yedi. Şimdi o dönemleri düşündüğümde, şuan Türk Tiyatrosu parlak bir dönem geçiriyor. Çünkü vatandaşlar artık televizyondan bıktı, sıkıldı. Televizyonda gördükleri oyuncuları canlı görmek isteyenler tiyatrolara rağbet gösteriyor” dedi.

Cezmi Baskın, bir çok meslektaşının İstanbul'dan İzmir'e taşınmasını ise, İstanbul'daki sektörün tükenmesine bağladığını dile getirerek sözlerine şöyle devam etti: “Bir çok meslektaşım ve ben, İstanbul'daki yoğunluktan sıkıldık. Bu konuda İstanbul tükendi artık. İzmir çok olanaklı bir şehir. İzmir'e kaçtık. Fakat İzmir, kendi şehrindeki oyuncuları desteklemiyor, çok farklı bir havası var. İstanbul'dan gelen oyunculara rağbet gösteriyor. İzmir'de tiyatro hayatını kıpırdatacak bir eylemin olması gerekiyor. İzmir'e bir şehir tiyatrosunun kurulma durumu var. Bunların hayata geçmesi için İzmir'in sanatsever yöneticilere ihtiyacı var.”

Sosyolojik sorun

Usta oyuncu Cezmi Baskın, sinema ve tiyatro seyircisinin farklı olduğunu söyleyerek, “Sinemanın seyircisi ve tiyatronun seyircisi farklıdır. Sinemanın seyircisi daha gençtir. Yaşı ilerleyen kişiler ise tiyatroyu tercih ediyor. Son zamanlarda bazı insanların gülemediği filmler aşırı tiraj yapıyor. Ben bunun sebebini ise kültürsüzlüğe bağlıyorum. Gençliğe bağlıyorum hatta gençlerin kültürsüzlüğüne bağlıyorum. Popüler bir adam bir film çekiyor diye 4-5 milyon izleniyor. Bu rakamlar sinemanın iyi bir sektör olduğu anlamını vermiyor. Türkiye, gençliğini düşünmesi gerekiyor. Benim öğrencilerimin yüzde 90'ı kamera önünde oynamak istiyor. Tiyatro seyretmeyen, müzik dinlemeyen gençler yetişiyor. Bu Türkiye'nin kültür sorunudur. Sosyolojik sorunudur” ifadelerini kullandı.

Heveslenmesin

Gençleri oyunculuk konusunda çok heveslenmemesi için uyaran Baskın, şöyle devam etti: “Şimdi, konservatuvarlar çok. Bu okullar YÖK'e dahil oldu. Eskisi gibi oyunculuk eğitimi yok. Eskiden başarısız olduğun zaman atarlardı. Şimdi başka dala yönlendiriyorlar. Ellerinde diploması olan herkes ben oyuncuyum, diyor. Piyasada çoğaldılar. Kalabalığı arttırdılar. Ben öğrencilerime babalarının mesleklerini soruyorum. Bu meslekte yapamazsan alternatifin ne? diyorum. Çocuk oyuncuların küçük yaşta bunalıma girdiğini biliyorum. Okulda popüler oluyor ama o ün bitince çocuğunda psikolojisi bozuluyor. Çünkü çocuklar setlerde çok ağır şartlarda çalışıyor. Aileleri sabahlara kadar sette bekliyor. Yani kısacası gençler bu sektöre çok fazla heveslenmesin. Biz şanslıydık fakat yeni nesil bizim gibi şanslı olmayabilir” dedi.