CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürü Murat Karaçanta, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Danışmanı Sunay Akın'ın katıldığı toplantının katılımcılardan birisi de Sahaflar Derneği Başkanı Ümit Nar'dı.

İstanbul'da Beyoğlu Sahaflar Derneği'nin başkanlığını yapan, İzmir'e kısa bir süre önce İzmir'e yerleşen ve Küçükyalı'da kendi sahaf dükkanını işleten Ümit Nar ile telefonla görüştüm. Pek azı İzmir'den olmak üzere derneğin 30'a yakın üyesi bulunduğunu, geçtiğimiz yıl derneğin yeniden yapılandırıldığını ve Sahaflar Derneği adını aldığını öğrendim.

Sahafların bu süreçte unutulmaması gerektiğini ve oldukça zor günler geçirdiğini dile getiren Ümit Nar, İzmir'de pandemi sonrası düzenlenecek bir Sahaf Festivali'nin sektöre soluk aldıracağını söyledi. Sahaflık kültürünü yaşatmak üzere açık havada düzenlenecek etkinliklerin, sergi ve söyleşilerin, mezatların yapılabileceği festival için özellikle Kültürpark'ta müzenin bulunduğu yerin çok uygun olduğu düşüncesini paylaştı.

Sahafların korsan kitap satan yerler değil çok sayıda nadir eserin bulunabildiği özel mekanlar olduğunu anlatan Ümit Nar, "Sahaf denen kişi eski kitabı bilen, hatta Osmanlıca bilen, akademik dünyayı izleyen insanlardır. Biz korsan kitap ya da sınav kitabı satmıyoruz" diyor. İzmir'de iyi bir okur kitlesi, önemli bir akademik ve araştırmacı kitlesi bulunduğunu söyleyen Nar, "Okur ve sahafın buluşması için yerel yönetimlerin desteğini bekliyoruz" diyor.