Haber / Saadet ERCİYAS

Kültür ve Turizm Bakanlığı 2020 yılı bütçe sunumunda yer alan İzmir Edebiyat Müze Kütüphanesi’nin Bornova’da, Tristramp Köşkü’nde bu yıl hizmete girmesi planlanıyor. Bir dönem Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü'nce 6 binin üzerinde böceğin sergilendiği “Böcek Müzesi” olarak kullanılan yapı, yapılan restorasyonun ardından Edebiyat Müze Kütüphanesi olarak hizmet vermeye hazırlanıyor.

Bornova'daki Tristramp Köşkü, İngiliz aile tarafından 1904 yılında inşa ettirilmiş. 1948 yılında Hazine’ye devredilen yapı daha sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı'na tahsis edilmiş. Bir dönem Böcek Müzesi olarak da kullanıldıktan sonra uzun yıllar boş kalan 13 odası bulunan üç katlı tarihi yapıda hasarlar oluşmuş.

“Necip Fazıl Kısakürek Kütüphanesi” olarak düzenlenmesi öngörülen binanın restorasyonu için İzmir Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı’nca ihaleye çıkılmış. Binanın rölöve, restitüsyon ve restorasyon projesi Eha Yapı Mimarlık Limited Şirketi tarafından hazırlanmış. İzmir Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü’nün denetimindeki proje, Eskici Mimarlık Dekorasyon Limited Şirketi tarafından yaşama geçirilmiş.

İzmir'e Edebiyat Müze Kütüphanesi olarak düzenlenen yapıda iç döşeme işlemlerinin tamamlanmasının ardından, ünü dünyaya yayılan İzmirli yazar ve şairlere ait özel odaların yer alacağı belirtiliyor. Yapıda bu kişilerin daktilo, kalem, mektup, fotoğraf gibi kişisel eşyalarının, objelerinin ve eserlerinin sergileneceği dile getiriliyor.

Dünyanın çok farklı ülkelerinde yaygın bir müze türü olan edebiyat müze kütüphanelerinde yazarların eserlerinin yanı sıra çok sayıda el yazması eser, kentin edebiyatına dair kitaplar, yayınlar, araştırmalar da yer alıyor. Kitap dostları tarafından büyük ilgi gören ve sıklıkla ziyaret edilen müze kütüphaneleri araştırmacılar için de önemli başvuru mekanları olarak hizmet veriyor.

Yeni bir müze modeli olarak tanımlanan edebiyat müze kütüphanelerinden ülkemizde Ankara, Adana, Diyarbakır, İstanbul, Erzurum, Kütahya ve Trabzon'da olmak üzere yedi tane bulunuyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 2020 bütçe sunumunda, İzmir'in yanı sıra İstanbul Büyükada'da da bir edebiyat müze kütüphanesi açılması için çalışmaların sürdüğü belirtiliyor.

Bu yıl içinde açılması planlanan İzmir Edebiyat Müze Kütüphanesi'nin hemen yakınında Bornova Kent Arşivi Müzesi, Ege Üniversitesi Kağıt ve Kitap Sanatları Müzesi, Ege Üniversitesi Etnoğrafya Müzesi, Arkas Deniz Tarihi Müzesi de bulunuyor.