Haber/ Sinan KESKİN

İzmir'in Kahramanlar semtinde bulunan bir apartmanın kentsel dönüşüm kapsamında yenilenmek için yıkılmasının ardından hafriyatın kaldırılması ile birlikte kent tarihine ilişkin önemli bir kalıntıya rastlanmış ve yapılan ön incelemede kalıntının Roma dönemine ait bir lahit olduğu tespit edilmişti. İnşaatı yapan firmanın durumu yetkililere bildirmesinin ardından yapılan arkeolojik incelemede lahitin kapağının kırılmış olduğu belirlenmişti. Detaylı incelemeler sonunda lahitin içinde birkaç adet altın yaprak bulan yetkililer, altın yaprakların büyük kısmının kayıp olduğu görüşündeler. Öte yandan yetkililer arsada birden fazla lahit bulunduğu, ancak bu lahitlerin önceden bölgeden taşındığı kanaatindeler. Lahitlerin taşınmış olduğu yönünde görüş bildirilmesi üzerine konuyla ilgili soruşturma başlatıldığı öğrenildi.

Sit başvurusu yapıldı

İzmir Müze Müdürlüğü uzmanlarınca yapılan çalışmanın ardından söz konusu arsanın da içinde bulunduğu Kahramanlar 2572 Ada için SİT talebi başvurusu yapıldı. Söz konusu imar adasının 3. Derece SİT alanı olması talep edildi. Bölge 3. derece SİT alanı ilan edilirse mevcut yapılar yenilenmek istendiğinde inşaat izinleri gerekli arkelojik incelemeler yapılmadan verilemeyecek.

Helenistik dönem

İzmir tarihine ilişkin hiçbir belgede söz konusu bölgede (kahramanlar) bir mezarlık ve/veya yapı bulunduğuna ilişkin bilgi bulunmadığına işaret eden arkeologlar, söz konusu gelişmenin tarihi mezarlığın bu bölgeye kadar uzandığın gösterdiğini ifade ediyorlar. Bulunan lahitin 'heyecan verici' olduğunu ifade eden uzmanlar, lahitin içinden çıkan altın yaprakların bu kalıntıların Helinistik döneme ait olabileceğine işaret ettiği görüşündeler. 

Buca'da tarihi eser operasyonu

Öte yandan geçtiğimiz günlerde bir ihbarı değerlendiren Jandarma ekipleri Buca'da bir mermer atölyesinde tarihi mezar taşı ele geçirdi. Ele geçirilen mezar taşının, “Roma dönemine ait bin 500 yıllık sunak” olduğu iddia edildi. Ancak uzmanlar, bu eserin 19'uncu yüzyıla (Viktoria dönemi) ait bir mezar taşı olduğunu ifade etti. Ayrıca uzmanlar, mezar taşının İzmir'e ait olup olmadığı konusunda kesin bilgiye sahip olmadıklarını söyledi. Bu durumda söz konusu mezar taşının yurtdışından getirilmiş olabileceği gündeme geldi. Bu konuyla ilgili de soruşturma başlatıldı.

Operasyonda göz altına alınan işletme sahibi E.K.'nın ise eseri Alsancak'taki bir kiliseden tamir amaçlı getirdikleri yönündeki beyanı üzerine, söz konusu kilisenin rahibinin ifadeye çağrıldığı öğrenildi.