Haber/ Saadet ERCİYAS

Bu ortamda kitapla buluşmakta sıkıntı yaşayan, kütüphanesi bulunmayan merkeze uzak ilçelerde, köylerde okurların özellikle de çocukların dört gözle beklediği en önemli kurumlar gezici kütüphaneler. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yaklaşık yedi ay önce hizmet vermeye başlayan iki gezici kütüphanesi yağmur, kar, soğuk, deprem ve hatta küresel salgına karşın okurla buluşmayı sürdürüyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin "dijital kütüphane" ve "askıda kitap" projelerinin ardından 24 Ağustos 2020 tarihinde yola çıkan iki gezici kütüphanesi, İzmir'in kent merkezine uzak 18 ilçesi ve bu ilçelere bağlı 30 köy ve mahallesine hizmet götürüyor.

Bugüne kadar yaklaşık 45 bin kilometre yol yapan gezici kütüphane aracı her gün bir köye gitmek üzere yola çıkıyor. Gezici kütüphanede görevli Edebiyat Öğretmeni Mehmet Emin Karagöz ve Tarihçi Mustafa Arıkboğa, bir haftada bazen dört bazen 6-7 köyü dolaştıklarını söylüyor.

İzmir'in kent merkezinden uzak ilçeleri Bergama, Kınık, Dikili, Aliağa, Foça, Kemalpaşa, Çeşme, Karaburun, Seferihisar, Urla, Beydağ, Kiraz, Ödemiş, Tire, Bayındır, Torbalı, Menderes ve Selçuk'a hizmet götüren gezici kütüphanelerin üye sayısı şimdilik 896. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 500’er kitapla hizmete başlayan ve özel olarak tasarlanan iki gezici kütüphanesince ödünç verilen kitap sayısı ise 1464. Mehmet Emin Karagöz, gezici kütüphanenin çalışma sistemine ilişkin şu bilgileri paylaşıyor:

"Gittiğimiz köy ve mahallede gelen vatandaşlarımızı Kütüphanecilik Kayıt Sistemi'ne kaydediyoruz. Her okuyucuya bir ya da iki kitabı bir aylığına ödünç veriyoruz. Ziyaretlerimizi bir aylık periyotlarla gerçekleştiriyoruz. Gittiğimiz noktalara tekrar gidip, ödünç verilen kitapları toplayarak yerine yeni kitaplar veriyoruz. Gezici kütüphanede çalışan personel olarak özellikle çocukların kitap seçiminde rehberlik etmeye, onları doğru kitaplarla buluşturarak kitap okuma alışkanlığı gelişmesine yardımcı olmaya çalışıyoruz."

Gezici kütüphanenin kornasını duyan çocukların koşarak araca geldiklerini söyleyen Karagöz, gittikleri her köy ya da mahallede aynı ilgiyi gördüklerini dile getiriyor. Gittikleri en uzak köyün Ödemiş'in Hamam Köy'ü olduğunu kaydeden Mehmet Emin Karagöz, 70 yaş üstü okurların en fazla olduğu yerin Bayındır'ın Yakapınar Mahallesi olduğunu belirtiyor. Orta yaş üstü okurların en çok Atatürk'le ilgili kitapları talep ettiğini anlatan Karagöz, "Selçuk'un Gökçealan köyü kadın okurlarımızın en yoğun olduğu ilçemiz. Çocuk okurlarımız en çok macera kitaplarını tercih ediyor. Gittiğimiz köylerde en az dört saat hizmet veriyoruz. Kalış süremiz çocukların ve yetişkinlerin ilgisine göre artabiliyor. Örneğin Hamamköy'de saat 12.00'de başlayıp akşam 20.00'ye kadar hizmet verdiğimiz zamanlar oldu. Aslında mesai saatlerine çok bakmıyoruz, ilgi varsa hizmet devam ediyor. Bu zorunlu hizmetten çok biraz da gönüllü bir hizmet. Bu süreçte en büyük yardımcılarımız da muhtarlarımız" diyor.