Müzik türü ile stres ilişkisini inceleyen araştırmanın sonuçları açıklandı. Çalışmaya göre heavy metal, şaşırtıcı bir şekilde, hem kalp atış hızını hem de kan basıncını düşürmede en etkili olan müzik türleri arasında yer aldı. Metal müzikle birlikte kalp atış hızında yüzde 18'lik, kan basıncında ise yüzde 89'luk düşüş olduğu belirtildi. Hayattaki stres kaynaklarının etkilerine karşı 80'lerin pop şarkılarının stres atmaya yardımcı olduğu ortaya çıktı.

NTV'nin haberine göre, Türkiye merkezli bir kliniğin yakın tarihli araştırmasında, yaşları 18 ile 65 arasında değişen 1540 gönüllü ile çalışıldı.

New York Post'ta yayımlanan araştırmaya katılanlardan zihinsel stres testine girmeleri istendi ve gönüllüler bu testler sırasında, 60'ların "Golden Oldies", 70'lerin rock şarkıları, 90'ların R&B'si de dahil olmak üzere çeşitli popüler müzik türlerinden oluşan çalma listelerini dinlediler.

Pop kültürü deneyi, dubstep (elektronik dans müziği), caz ve modern klasik gibi daha az dinlenen tarzları da içeriyordu.

80'LER SAKİNLEŞTİRİCİ ETKİYE SAHİP

Çalışma sonucunda, 80'lerden sevilen hitleri içeren çalma listelerinin katılımcılar üzerinde en sakinleştirici etkiye sahip olduğu, grubun yüzde 96'sının melodileri dinlerken kan basıncında bir düşüş olduğu, yüzde 36'sının da kalp atış hızının düştüğü görüldü.

Sakinleştirici şarkılar arasında Joy Division’ın "Love Will Tear Us Apart"ı, Blondie’nin "Call Me"si, Wham!’ın "Freedom"ı, Bette Midler’in "Wind Beneath My Wings"i ve Pet Shop Boys'un "It’s a Sin"i yer aldı.

Gönüllülerin yüzde 78'inin ise tekno müzikle kan basıncında bir artış yaşadığı tespit edildi.

Heavy metal, şaşırtıcı bir şekilde, hem kalp atış hızını hem de kan basıncını düşürmede en etkili olan müzik türleri arasında yer aldı. Metal müzikle birlikte kalp atış hızında yüzde 18'lik, kan basıncında ise yüzde 89'luk düşüş olduğu belirtildi.

Daily Star'da yayımlanan gözlemsel çalışma, 80'lerin en iyi 40 melodisinin birçok dinleyicide nostalji ve pozitiflik duyguları uyandırabileceğini gösterdi.

Çalışmanın sonuçlarına göre, 80'ler müziğinden sonra 2000'li yılların ilk on yılından müzikler, Bridgerton dizi müziği, 90'ların R&B'si ve klasik müzik kalp hızını ve kan basıncını düşüren, yatıştırıcı nitelikli ilk beş müzik olarak öne çıktı.

70'lerin rock şarkıları, dubstep (elektronik dans müziği), "oldies" (1950'ler ile 1980'ler arası hitler), caz ve blues ise tekno müziğin hemen üstündeki yerini aldı.