Bu yıl 23'üncüsü düzenlenen TÜYAP İzmir Kitap Fuarı'nı ziyaret edenlerin sayısı geçen yıla göre azaldı ama kitap satışında artış var. İthal kağıtla baskı yapan yayınevleri fiyatları hala düşük tutmaya çalışıyor.

TÜYAP Fuarcılık ve Türkiye Yayıncılar Birliği'nin işbirliğiyle Fuar Kültürpark'ta açılan 23. İzmir Kitap Fuarı, kapılarını açtığı günden bu yana büyük ilgi görüyor. 470 yayıncılık firması ve sivil toplum örgütünün katıldığı, 120 kültür etkinliğinin gerçekleştirdiği fuara geçen yıla göre daha az kitapsever geldi ama yayınevi temsilcilerinin açıklamalarına göre daha çok kitap satıldı. Fuarda kitaplarıyla büyük ilgi gören yayınevlerinden Metis Yayınları'nın satış temsilcisi Sebahattin Göksu, bu yılki ziyaretçi sayısının geçen yıldan az olduğunu, ancak kitap satışının geçen yıldan yüksek olduğunu belirterek, “Bildiğim kadarıyla geçen yıl Kitap Fuarı'na 444 bin civarında kitapsever gelmişti. Ancak geçen yıl gelenlerin çoğu kitap satın almak yerine fuarı gezip görmeyi tercih etti. Bu yıl ziyaretçi sayısı az ama gelenlerin büyük bölümünün alışveriş etmek amacıyla geldiklerini fark ettik. Bu bizim için sevindirici” dedi.

YARIN SONA ERİYOR


Göksu, Türkiye'nin bütün yayınevlerinin kitap basımında kullandıklarını kağıdı ithal ettiklerini belirterek şunları söyledi: “Türkiye'de artık kağıt basılmıyor. SEKA'yı sattılar, bitirdiler. Yayınevi kullanacağı kağıdı yurtdışından alıyor. Doların ve euronun lira karşısında nasıl değer kazandığını görüyorsunuz. Kağıt için ödediğimiz para her hafta biraz daha yükseliyor. Bu artışları, daha az kar etmeyi göze alarak kitap fuyatlarına yansıtmamaya çalışıyoruz ama nereye kadar dayanırız bilemiyorum.” Aralarında Ahmet Ümit, İlber Ortaylı, Doğan Cüceloğlu gibi isimlerin yer aldığı birçok yazar, şair, oyuncu ve bilim insanı okurlarıyla fuarda bir araya geliyor. Polisiye edebiyatın önemli isimlerinden İrlandalı yazar Glenn Meade, bugün Kırmızı Kedi Yayınevi’nin düzenlediği etkinlikte okurlarıyla söyleşmek ve kitaplarını imzalamak üzere fuara konuk olacak. İzmir Kitap Fuarı bir fotoğraf sergisine de ev sahipliği yapacak. Araştırmacı yazar Atilla Oral’ın arşivinde bulunan ve çoğu yayımlanmamış olan Kurtuluş Savaşı ve Atatürk fotoğraflarından oluşan sergi, fuar boyunca ziyarete açık. Fuar her gün saat 11.00-20.00 arasında gezilebiliyor. Kapanış günü olan yarın ise 19.00'a kadar açık kalacak.

Gazeteci yazarlara ilgi


Polisiye edebiyatın önemli isimlerinden İrlandalı yazar Glenn Meade, bugün Kırmızı Kedi Yayınevi’nin düzenlediği etkinlikte okurlarıyla söyleşmek ve kitaplarını imzalamak üzere fuara konuk olacak. İzmir Kitap Fuarı bir fotoğraf sergisine de ev sahipliği yapacak. Araştırmacı yazar Atilla Oral’ın arşivinde bulunan ve çoğu yayımlanmamış olan Kurtuluş Savaşı ve Atatürk fotoğraflarından oluşan sergi, fuar boyunca ziyarete açık. Fuar her gün saat 11.00-20.00 arasında gezilebiliyor. Kapanış günü olan yarın ise 19.00'a kadar açık kalacak.