İzmir'in Urla ilçesinde pandemi nedeniyle 2 yıldır düzenlenmeyen 8'inci Uluslararası Urla Enginar Festivali bugün başladı. 3 gün sürecek olan festival hakkında bilgi veren Urla Belediye Başkan Vekili Kaymakam Murtaza Dayanç, "Coşkulu bir festival havası var ve bundan dolayı çok gururluyuz. 1 milyonun üzerinde katılımcı bekliyoruz" dedi.

8'inci Uluslararası Urla Enginar Festivali bugün başladı. 3 gün sürecek olan festivale, yurtiçi ve dışından 1 milyonu aşkın katılımcı beklenirken, festival süresince stantlar her gün 09.00'da açılacak. Festival kapsamında bazı yollar trafiğe kapatılırken, geniş güvenlik önlemleri de alındı. Urla Belediye Başkan Vekili Kaymakam Murtaza Dayanç, gururlu olduklarını söyledi. Dayanç, "Pandemiden sonra festivalimizi yeniden gerçekleştirmenin heyecanını yaşıyoruz. Coşkulu bir festival havası var ve bundan dolayı çok gururluyuz. 1 milyonun üzerinde katılımcı bekliyoruz. Enginar tarım ürünü olmasının yanı sıra Urla'nın bir markası. Urla'nın tanıtımına çok katkıları var. Festival, ülkemize sosyo-ekonomik anlamda ilçemize önemli bir katkı sağlayacak. Bu katkısının dışında tanıtım anlamında da faydası olacaktır. Çünkü Urla, özel bir yerleşim yeri. Festival vesilesiyle de Urla'yı daha fazla tanıtmış olacağız. Aşağı yukarı bin civarında stant var. Enginarın yanı sıra buraya özgü diğer tarım ürünlerinin de satışı ve tanıtımı yapılacak" dedi.

Yabancı turist sayısını arttırmak için belediye olarak çalışmalarını sürdürdüklerinin altını çizen Dayanç, "Festivalin uluslararası tanıtımı da yapıldı. Konaklama tesislerinin hepsi dolu, restoranların hemen hepsi rezervasyonlarını tamamladı. Belediye olarak Turizm Enformasyon Ofisi birimi kurduk. Paydaşlarımızla birlikte ilçemize yerli turstin yanı sıra yabancı turisti çekmek için de çalışmalarımız sürüyor. Huzurlu, tertipli bir ortam var" diye konuştu.

'URLA ENGİNARINI BAŞKA YERDE BULAMAZLAR'

Urla'nın meşhur sakızlı enginarı yetiştiricilerinden olan Uğur Güle (30), Urla enginarının farkını anlattı. Güre, "Bizler, Urla'nın meşhur sakızlı enginarını korumak için üretiyoruz. Urla enginarı, diğer enginarlar gibi kılçıklı değildir. Doğaldır ve lezzetlidir. Festivalde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Pandemi de biraz zorluklar çektik. Ancak üretmeye devam edeceğiz. Çünkü üretmek için varız. Tüm üreticiler için bol kazançlı bir festival olsun" dedi.

Üreticilerden Mustafa Akın (69), Urla enginarının lezzetine dikkat çekti. Akın, "Festivaldeyiz ve çok mutluyuz. Urla enginarının aroması çok güzeldir. Diğerlerine benzemez. Toprağı da başkadır. Ben daha önce de festivallere katıldım. İnşallah bu yıl da geçmiş festivaller gibi kalabalık geçer. Herkesi Urla'ya bekliyoruz" diye konuştu.

ENGİNARLI DONDURMA BİLE VAR

Festivale 'enginarlı dondurmayla' katılan tatlı ve dondurma ustası Kemal Güler (45), "Her yerde enginar olunca benim de aklıma da enginarlı dondurma fikri geldi. Festivallerde yapıp satıyorum. Enginarlı dondurmayı enginarın göbeğinden yapıyorum. Dondurmada sebze tadı yok. Bunu yaparken de hiçbir boya kullanmıyorum. Tamamen doğal. Müşteriler enginarlı dondurmayı görünce şaşırıp deniyorlar" dedi.

Festival için el yapımı özel bir enginar heykeli tasarlayan sanatçı Atilla Uçan da şunları söyledi:

"Urlalıyım. Yıllarca festivallerde özlemim vardı ve böyle bir şey yapmaya karar verdim. Yaklaşık 1 hafta uğraştıktan sonra eseri festivale yetiştirdim. Tamamen el emeğidir. Oldukça ilgi var. Bu durum benim için gurur verici. Bizler parayla pulla değil insanların mutluluğuyla mutlu oluruz. Urla'mıza hayırlı olsun" ifadelerini kullandı