Eserleriyle geleneksel İtalyan opera sanatının yüceliğini vurgulayan Gioachino Rossini, ölümünün 150. Yılında 32. Uluslararası İzmir Festivali’nde de anılacak. 27 Haziran 2018 Çarşamba günü 21.00’de Celsus Kütüphanesinde İzmir İtalya Konsolosluğu işbirliği ile yapılacak Rossini’ye Saygı Konserinde, mezzo-soprano Monica Carletti, piyanistler Marco Sollini ve Salvatore Barbatano bestecinin ölümsüz eserlerinden örnekler seslendirecek.


Rossini’nin operaları kadar ünlü olan opera uvertürleri, konser programlarının aranan eserleri arasındadır.  Hırsız Saksağan, Guillaume Tell, Sevil Berberi, Semiramide uvertürleri zarif ezgileri, özel kreşendoları ve zengin orkestraları ile senfonik müzik edebiyatının önemli birer parçasıdır. Besteci, Osmanlı İmparatorluğu'ndan da etkilenmiş İtalya’da Bir Türk, II. Mehmet ve Korent Kuşatması gibi operalarında Türk tiplemeleri yaratmıştır.


2018 yılı süresince tüm dünyada özel projelerle anılan Rossini için Celsus Kütüphanesinde yapılacak konserde piyanistler Marco Sollini ve Salvatore Barbatano dört el piyanoda hünerlerini de sergileyecek.


Bilinen müzikal dili yenileyip değiştiren yeteneği ile müzik tarihinde seçkin bir yere sahip olan Rossini, müzik dünyası kadar gastronomi dünyası için de ölümsüz eserler yaratmıştır. Bestecinin kendi adıyla anılan biftek tarifi (Bistecca alla Rossini) İtalyan mutfağının gözdelerinden kabul edilir.


Konseri izlemek isteyenler için İzmir Büyükşehir Belediyesi 27 Haziran 2018 Çarşamba günü saat 18.00 – 18.30 arasında DEÜ Sabancı Kültür Merkezi önünden (kara tarafı) ücretsiz servis kaldıracak. Etkinliğin biletleri Biletix’ten alınabilir.