HABER/ Sinan KESKİN

Her ayın ikinci pazarı düzenlenen Antika ve Koleksiyon Pazarı ile dikkat çeken, İzmir kültür sanat yaşamının önemli merkezlerinden Karaca Kültür Merkezi, 11 çağdaş ressamı İzmirlilerle buluşturuyor. Karaca Kültür Merkezi'nde bugün açılacak olan Çağdaş Ressamlar Sergisi'nin küratörlüğünü çağdaş minyatür sanatçısı Arya Kamali üstleniyor. Çağdaş Ressamlar Sergisi'nde Türkiye'nin farklı şehirlerinden ressamlar Nejat Akkan, Faik Umay, Hayal İrtegün, Emel Ağar, Nilgün Pekin, Meltem Yakınlar, Rafia Bakır, Pınar Soytürk, Leyla Başarır, Meliha Balaban ve Arya Kamali'nin eserleri yer alacak. Sergide yer alan birçok eser ilk defa bu etkinlikte sanatseverlerin beğenisine sunuluyor.

Ciddiyetle yapılmalı


Sanatın ciddi bir iş olduğunu ve üretilen eserleri sanatseverlerle buluşturmanın da aynı ciddiyet içinde yapılması gerektiğini dile getiren Karaca Kültür Merkezi Sanat Danışmanı Arya Kamali, “Kendi geçmişimizi, tecrübelerimizi, sanat ve sanatçının bu şehirde kalkınması için kullanmaya çalışıyoruz ve bunun karşılığını da görüyoruz. Bu değerli geri dönüşler bizi daha mutlu ve bu tür organizsayonlar gerçekleştirmek adına daha kararlı yapıyor” dedi. Karaca Kültür Merkezi'nin temel sanat politikasının sanatı ve sanatçıyı topluma tanıtmak olduğunu dile getiren Kamalı, “Hem sanatçıyı hem de sanatı güçlendirmek istiyoruz. Bununla beraber en önemli hedeflerimizden bir İzmir'de ciddi bir sanat ekonomisi oluşturmak. Bu hedefler doğrultusunda çalışıyoruz ve bütün sanat severleri, toplumun gelişmesini isteyenleri bu platforumda buluşmaya ve sanatçılarımızı desteklemeye bekliyoruz” diye konuştu.

Sergiye katılım için başvuran sanatçılar arasında seçim yapmakta zorlandıklarının altını çizen Kamalı, sergi alanının kısıtlı olduğunu, bundan dolayı her sanatçıdan en fazla 2-3 eser kabul edebildiklerini vurguladı. Çağdaş Ressamlar Sergisi, 21 Mart tarihine kadar görülebilecek.

Arya Kamali kimdir?

İran kökenli olan Arya Kamali, 1965 yılında doğdu. Tarih ve sanatla ilgilenen bir ailede büyüdü. İlk minyatür eğitimini ilkokul çağlarında, babası ve ağabeyinden aldım. İlk sergi ve yarışma deneyimini ilkokul 5'inci sınıfta yaşadı. Bu deneyimden sonra minyatür sanatı hayatının ayrılmaz bir parçası oldu. Sonraki yıllarda bu alandaki eğitimine devam ettim. 1986 yılında İzmir’e geldim. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği bölümünde okudu. Aynı yıllarda minyatür çalışmalarına devam etti. Farklı zemin, materyal ve objeler üzerinde tecrübeleri oldu. 1995 yılından itibaren her yıl çeşitli yüksekokul ve üniversitelerden gelen önlisans ve yükseklisans öğrencilerinin tez, staj, proje ve araştırmalarının uygulama eğitiminde bulundu. 1995 yılından bu yana Ankara Uluslararası Sanat ve El Sanatları Fuarı'ndan bu yana çeşitli etkinlikler, fuarlar ve sergilere katıldı. 30 yıldır yaşadığı İzmir birçok eserinin esin kaynağı oldu. Çalışmalarında İzmir’in renklerini ve dokusunu hissettirmeye ve yansıtmaya çalışıyor.