Haber/ Gökmen KÜÇÜKTAŞDEMİR

Human Circus gönüllü yazarlar topluluğu “yazmak ve yardım etmek” paydasında buluşan kişilerden oluşuyor. Gelirini sivil toplum örgütlerine bağışlamak üzere ardışık yazarlık tekniği ile romanlarını yazıyor, yayına hazırlıyor ve okurların ilgisine sunuyor. Yazarları farklı profesyonel yaşamları var. Aralarında deneyimli yazarlar olduğu gibi ilke kez yazma serüvenini tadanlar da var. Yaş sınırlaması neredeyse yok.

 Güzel bir proje ortaya çıkarmışsınız. Sizi tanıyabilir miyiz?

Ben Dr. Sevay İpek Aydın. Bu yıl da “ÇÖLÜN SESİ” adını verdiğimiz ikinci romanımızın proje koordinatörü, yazarlarından biri ve kreatif editörüyüm. Bora Ucel’den bayrağı devralmıştım. Human Circus Bora Ucel'in bir facebook çağrısı ile 2016’da kuruldu. Ben de o zamandan bu yana bu gönüllü yazın platformunda olan şanslı kişilerdenim. İl romanımız olan “35 MM” Hollanda-Türkiye aksında gerçekleşen polisiye bir roman niteliğindeydi. Bu kitabımızda da roman içindeki birçok sürpriz mekana rağmen özellikle Senegal-Türkiye ekseninde gelişti.

Çölün Sesi nasıl ortaya çıktı? Neden böyle bir proje ortaya koydunuz?

Aslında ilk romanımızın hemen ardından ikincisi için duyduğumuz kıvanç artmıştı. Ve tabii duramadık. Instagram hesabımız @human_circus üzerinden yaptığımız çağrıya yanıt veren yeni yazar adaylarımız ve ilk romanımızda bu tadı birlikte paylaştığımız yazarlarımız bir araya gelerek ikinci projenin ivmesini artırdılar. Tabii pandemi süreci bir araya fiziksel olarak gelmemizi engelledi. Gerçi önceki romanımız gibi bu çalışmada da 5 farklı ülkeden yazarlarımız oldu. Toplam 37 yazar ile romanımızı tamamladık. Bizi bir araya getiren ana ilke yazma tutkumuzu romanımızın içeriğiyle örtüşen alanlarda hizmet üreten sivil toplum kuruluşlarına bağışlayabilecek olmak oldu.

Kitabın yaratım sürecinden biraz bahseder misiniz?

Sanırım işin en heyecanlı yeri de burası. Tıpkı bir dizi filmin bir sonraki bölümünü bekler gibi her yazar bir önceki yazarın romanı nereye evireceğini, hangi karaktere hangi maceraya atacağını bilmeden merakla sırasını bekliyor. Bu yöntem özellikle mi seçildi derseniz kesinlikle evet. Tabii bu bir tür serbest yazın akışı sunsa da yönetimi oldukça zor olan bir süreç. Bu nedenle bir editör grubumuz yazın sürecinin hızlı ve bütünsel gelişimi için sürekli destek oluyor. Bu kapsamda bu yıl benim de kurucusu olduğum Gözlüklü Masallar Atölyesi oluşumundan destek aldık.

Kitapta kimlerin emeği var? Ne kadar sürdü kitaba dönüşmesi?

Bir fikrin bir kitaba dönüşmesi, yayınevi süreçleri ile birlikte 18 aylık bir süreci aldı diyebiliriz. İzninizle burada tüm yazarlarımızı alfabetik sırada anmak isteriz. Redaksiyon: Öykü Toros / Mehmet Erken, Creative Editing: Sevay İpek Aydın. Human Circus 2019-2020 Yayın Kurulu: Elif Sevil Kölgesiz, Desire Joy Gnostis, Şehime Gül Gözen, Ragıp Başol, Nihal Safsöz Başol, Ozan Erdinç, Mehmet Alphan Balkış, Sevay İpek Aydın. Yazarlar: Ahu Şaşmaz, Alphan Balkış, Arzu Tuncel Rollenhagen, Ayşenur Mollahüseyinoğlu, Desire Joy Gnostis, Elif Sevil Kölgesiz, Gökmen Küçüktaşdemir, Hakan Ozan Erzincanlı, İdil Göksel, Nihal Safsöz Başol, Nükhet Kiliçcioglu Çiçekdağ, Ozan Erdinç, Özgül Işık İyidoğan, Pelin Yıldız, Perimsu Bayrak, Pınar Dinler, Ragıp Başol, Rakibe Külçür, Rana Güzelbaş, Saadet Karabulut, Saruhan Çulha, Seçil Postal, Serkan Çeviker, Selin Dağlıoğlu, Soner Şimşek, Sevay İpek Aydın, Sibel Doğan, Sibel Yengin Zobu, Süreyya Kilimci, Şehime Gül Gözen, Şükran Karabulut, Tuğçe Beşirli, Yeşim Bayrak, Yonca Ekmekçi, Zehra Başak Tırnaklı, Zeynep Birsel, Zeynep Dicle.

Kitaba dönüşmek deyince çok değerli bir aşama da yayınevi süreçleri oluyor. İlk kitabımız 35 MM yitik Ülke Yayınlarından okuyucu ile buluşmuştu. Bu kez “Çölün Sesi” Sapiens Yayınları’nın zenginliğinde hayat buldu. Tüm yayınevi ekibine ve bize inanarak yanımızda olan Gökçe Doğan ve Semih Doğan’a teşekkürlerimizi iletiyoruz.

Yaşamın karanlık yüzü

Kitap bize ne anlatıyor, biraz konusundan bahseder misiniz?

Geliri Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu'na bağışlanacak olan Çölün Sesi adlı bu roman, pandemi boyunca devam eden bir emeğin ürünüdür. Kadına yönelik taciz, şiddet gibi "ötekileştirme ve nesneleştirme" eksenindeki konuların, olağan hayatlara dokunuşunu içeren; 5 ülkeden 37 gönüllü yazarın aylarca süren çalışmalarının sonucudur. Konu kadın olduğunda uluslararası bir algı, yaklaşım sorunu yumağının varlığını reddedemiyoruz ne yazık ki. Kitabın yaşam bulma sürecinde öykünün Datça’nın serin sularından çıkıp Pertek, Çanakkale ve Senegal’in Retba gölüne ulaşan yolculuğu masum ve içtenlikli dostlukların yüzlemek zorunda kaldığı “yaşamın karanlık yüzü” olarak tanımlayabileceğimiz deneyimler ekseninde gelişiyor. Karakterlerin romana kattığı renklilik, coğrafi zenginlik ve 37 güzel ruhun satırlara yansıyan bilgi ve deneyimiyle hangi karakteri takip edeceğinizi şaşıracağınız keyifli bir kurgu için elimizden geleni yaptık.

 Kitap okuruyla nasıl buluşacak?

12 Haziran 2021 günü saat 16.00’da Emek Mah. Kırım Cad. 36/B Çankaya Ankara adresinde kitap lansmanımızı kitabımızın evi olan Sapiens Yayınları'nın küçük yeşil bahçesi ve etkinlik alanında yapıyor olacağız. Kitaba sapiensyayinlari.com adresinden ulaşmanız mümkün.