Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, resmi ziyaret için Türkiye'ye geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'da resmi bir törenle Niinistö'yü karşıladı. İki lider, tören alanındaki yerlerini aldıktan sonra, iki ülkenin milli marşları 21 pare top atışı eşliğinde çalındı. Niinistö, muhafız alayı tören kıtasını selamlayarak "Merhaba asker" dedi. Tören, Türkiye'nin tarihinde kurulan 16 devleti temsil eden bayrakların ve askerlerin katılımıyla gerçekleşti. İki ülke heyetlerinin takdimi sonrasında, Erdoğan ve Niinistö Türkiye ve Finlandiya bayrakları önünde poz verdiler.

Erdoğan ve Niinistö, baş başa görüşme yaptıktan sonra ortak bir basın toplantısı düzenlediler. Ayrıca, Finlandiya Cumhurbaşkanı, Türkiye ziyareti sırasında bir çalışma yemeğinde de Erdoğan'la bir araya gelecek.

İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Türkiye-Finlandiya ilişkileri tüm yönleriyle gözden geçirilecek, iş birliğinin geliştirilmesi için atılabilecek adımlar ele alınacak. Görüşmelerde, ikili ilişkilerin yanı sıra NATO Madrid Zirvesi marjında imzalanan Üçlü Muhtıra temelinde Finlandiya'nın NATO'ya üyelik başvurusu, Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri ile güncel bölgesel ve küresel meseleler hakkında görüş alışverişinde bulunulması öngörülüyor.

FİNLANDİYA'NIN İSVEÇ'TEN ÖNCE KATILMA OLASILIĞI YÜKSEK

Ukrayna ile Rusya arasında 24 Şubat 2022'de başlayan savaş nedeniyle benzer bir işgalden sakınmak için NATO'ya dahil olmak isteyen Finlandiya ve İsveç, bu konuda adımları da birlikte atma kararı almış ve üyelik başvurusunu Brüksel'de birlikte yapmıştı. Ancak Türkiye, bu ülkelerde PKK/YPG/PYD ve FETÖ'ye verildiği belirtilen destek nedeniyle NATO üyeliklerine karşı çıkmış, somut ve kalıcı adımlar atıldığını görmek istediğini belirtmişti.

İsveç ile Türkiye arasındaki müzakereler, özellikle Stockholm'deki ırkçı protestoların ardından başlayan gerilimle birlikte çok az ilerleme kaydetmişti. İsveç Başbakanı Ulf Kristersson salı günü yaptığı açıklamada, üç taraf arasında bu hafta Brüksel'de yapılan görüşmeler sonrasında Finlandiya'nın NATO'ya İsveç'ten önce katılma olasılığının arttığını söyledi. Kristersson, "İsveç ve Finlandiya'nın farklı aşamalarda (üyeliğinin) onaylanması söz konusu olabilir" demişti.

İsveç ve Finlandiya, NATO üyesi 30 ülkenin de onayını gerektiren katılım için Macaristan ve Türkiye'den henüz onay almadı.
 

Editör: Kazim Bozkurt