İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden İZDENİZ A.Ş ile Türkiye Denizciler Sendikası (TDS) arasında yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmeleri anlaşmayla sonuçlandı. Yaklaşık dört ay süren müzakerelerin ardından taraflar masada uzlaştı. Anlaşmaya göre, 1 Ocak 2025 itibarıyla geçerli olmak üzere ilk 6 ay için yüzde 30, ikinci 6 ay için yüzde 19, üçüncü ve dördüncü 6 aylık dönemlerde ise enflasyon oranı + yüzde 1 refah payı uygulanacak.
Toplu iş sözleşmesini İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay ve Türkiye Denizciler Sendikası Genel Başkanı İrfan Mete imzaladı.
Maaşlar belli oldu
Yeni sözleşmeyle birlikte İZDENİZ çalışanlarının ücretleri yan haklarla birlikte netleşti. Aylık 26 saat mesai, ikramiyeler ve tüm yan haklar dâhil olmak üzere:
-
Kaptanlar: 114 bin TL
-
Gemiciler: 90 bin TL
-
Elektrikçiler: 94 bin TL maaş alacak.
İZDENİZ’de yaklaşık 400 işçiyi kapsayan anlaşma kapsamında, tüm personelin sosyal haklarında da iyileştirmeye gidildi.
Tugay: “Toplu sözleşmelerde çizgimiz net”
Sözleşme imzasının ardından konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, önceki haftalarda İzelman ve İzenerji’de de yüzde 30 zamla benzer bir çizgi izlediklerini hatırlatarak, “İZDENİZ’le yaptığımız sözleşmede de aynı zam oranını koruyarak, belediye olarak hem emekçimizin hakkını hem de mali disiplini gözeten bir yaklaşım sergiliyoruz. Toplu sözleşmelerde artık örnek alınacak bir standart yakaladığımıza inanıyorum” dedi.
Denizde mutabakat, rayda belirsizlik
İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden İZDENİZ A.Ş. ile Türkiye Denizciler Sendikası arasında yürütülen toplu sözleşme görüşmeleri uzlaşıyla sonuçlandı. Yaklaşık 400 çalışanı kapsayan sözleşmeye göre ilk 6 ay için yüzde 30, ikinci 6 ay için ise yüzde 19 zam yapılacak. Sonraki dönemlerde ise enflasyon artı yüzde 1 refah payı uygulanacak. Bu kapsamda kaptan maaşları 114 bin TL’ye, gemici maaşları 90 bin TL’ye kadar çıktı.
Demiryol-İş: Cuma günü kritik gün
Ancak aynı tablo, İzmir’in raylı sistem çalışanları için geçerli değil. İzmir Metro A.Ş.’de örgütlü Demiryol-İş Sendikası, 770 çalışanı ilgilendiren toplu sözleşme sürecinde henüz bir ücret teklifi dahi alamadıklarını açıkladı. Sendika Şube Başkanı Hamdullah Giral, 90 günlük yasal sürenin sona erdiğini ve arabuluculuk sürecinin de uzlaşmazlıkla sonuçlandığını duyurdu.
“Altı toplantı yapıldı, hiçbirinde ücret gündeme gelmedi. Arabulucu raporu da uyuşmazlıkla sonuçlandı. İşveren bu haftaki görüşmeler için çağrı yaptı. Cuma günü masadaki tavır belirleyici olacak. Ancak grev kararı artık kaçınılmaz görünüyor.”
Giral, diğer belediye şirketlerindeki sözleşmelerde ortaya çıkan ücret rakamlarının, ikramiyeler ve yan haklarla şişirilerek yanıltıcı hale getirildiğini belirtti ve gerçeği yansıtmadığını ifade etti.