Mimarlar Odası Şube Başkanı Alpaslan, Körfez Tüp Geçiş Projesi'nin İzmir için en riskli proje olduğunu savunurken, burada asıl amacın müteahhidin cebini doldurmak olduğunu ileri sürdü.


Haber / Umut KARAKOYUN

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın ihale sürecini sürdürdüğü İzmir Körfezi Tüp Geçiş Projesi'ne başından beri karşı çıkan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), projenin yapımına olanak sağlayacak Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu raporuna yönelik dava açtı. Projenin fizıbıl olmadığı, imar planlarında yer almadığı, körfezi kirleteceği, sulak ve doğa alanlarına zarar vereceği gerekçeleriyle ÇED olumlu kararının yürütmesinin durdurulması ve iptalini istemiyle açılan dava sürerken, TMMOB'a bağlı Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Halil İbrahim Alpaslan'dan, yatırıma dair 'İzmir için en riskli proje' açıklaması geldi.

AKLINA GELENİ YAPIYORLAR

Proje için 'riskli ve tehlikeli' ifadesini kullanan Halil İbrahim Alpaslan; “Bu proje bir çok açıdan sorunlar yaratacak bir yatırım. Üstten dayatılan bir proje. Alttan gelen bir takım bilimsel, mesleki çalışmalara, trafik incelemelerine dayanmayan bir proje. Birisinin aklına böyle bir proje geliyor ve 'Buraya bunu yapalım' şeklinde hayata geçirilmeye çalışılan bir iş. Çağdaş ülkelerde hiç olmayacak çalışma ama ne yazıkki bizim ülkemizde sık sık rastlanılıyor. Özellikle son dönemlerde yap-işlet-devret modeli ile köprü yapılarak daha sonra ise bunun parası milletin cebinden alınan dahiyane bir yöntem keşfedildi. Sanırım bu proje de aynı modelle hayat bulacak” dedi.

SÖZLERİNE GÜVENMİYORUM

Bu proje ile aslında amacın ulaşım sorununu çözmek olmadığını kaydeden Halil İbrahim Alpaslan, burada herkesin müteahhidin cebini doldurmaya düşündüğünü ileri sürdü. Alpsalan; “Ancak bizler kent açısından baktığımızda projenin bir çok sorunu da beraberinde getirdiğini görüyoruz. En önemlisi bağladığı iki tarafın çok hassas olması. Bir yanda tarımsal bölge olan ve yıllardır yapılaşma baskısı altında olan İnciraltı var. Bizler de mümkün olduğunca buna karşı durmaya çalıştık. Bundan sonra da karşı durmayı sürdüreceğiz. Diğer tarafta ise Çiğli'deki Kuş Cenneti'ne yakın olan Ramsar Koruma bölgesine bulunuyor. Burası da çok önemli bir bölge. Yapılacak yolun inşaatı Çiğli tarafında SİT alanını tahrip edecek. Kuşların yaşam alanlarına geri dönülmeyecek zararlar verecek” dedi. Kuş Cenneti'nin yapılaşmaya açılmayacağına dair Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın açıklamaları olduğu hatırlatılan Başkan Alpaslan, bu açıklamaları samimi bulmadığını belirtirken Bodrum'u örnek gösterdi. Alpaslan; “Kuş Cenneti'nin yapılaşmaya açılmayacağına dair açıklamalar var ancak merkezi iktidarın önceki açıklamalarında ne kadar samimi olduğuna bakarak karar vermek lazım. Bodrum'da yakılan yerler de yapılaşmaya açılmayacaktı fakat şimdi oralarda 5 yıldızlı oteller var. Bunun için şimdi kimden hesap soracağız? Bu nedenle ben kimsenin 'Burada yapılaşma olmayacak' sözüne güvenmiyorum” ifadelerini kullandı.