Gökçe ADAR ÇUBUKÇUOĞLU- Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, 9 Eylül Web Tv’de yayınlanan Gündem Kahvesi Manşet’in canlı yayın konuğu oldu. Gökçe Adar Çubukçuoğlu’nun sorularını yanıtlayan Abdül Batur, yerel seçime yönelik konuştu. İlçedeki çalışmalar hakkında da bilgiler veren Batur, Gültepe Kentsel Dönüşüm Planları’nın tamamlandığını söyledi. Vatandaşların büyük bir merakla beklediği kentsel dönüşüm planlarıyla ilgili Batur, şunları söyledi: “Gültepe Planları dediğimiz 14 mahalleyi ilgilendiren 300 hektarlık bir planı tamamladık. Aynı zamanda, Beştepeler dediğimiz Atatürk Maskı’nın hemen karşısı olan 14 mahallenin 200 hektarlık planları tamamlandı. Dönüşüme uygun bir plan yaptık. Yüzde 90’a yakın vatandaşımız dönüşümün olmasını istedi. Biz de yaptık. Şehir Plancıları Odası planları durdurma kararı almıştı. Bir buçuk sene kaybettik. Biz de ısrarla takip ettik. Gültepe’nin parselasyon programlarını tamamladık. Gültepe’yi 6 bölgeye böldük. 5 No’lu bölgemiz askıya çıktı, parselasyon planları onaylandı. Kentsel dönüşüm birimi kurduk. Bu birim de Toros’ta görev yapıyor. Çalışma arkadaşlarımız, vatandaşlarımızı çağırıp, ‘Senin yerin bu kadar, bu kadar zahiyatın var. Bizim verdiğimiz daire şu kadar. Bizim verdiğimiz dairede bu var’ şeklinde anlatacak. Bunların hepsini yüzde yüz uzlaşı ile yapmak istiyoruz. Vatandaşı korumak mecburiyetindeyiz. Biz sözleşme yaparsak vatandaşın hakkını koruruz.”

‘KİMSE MAHALLESİNDEN UZAKLAŞMAYACAK’

Narlıdere modelini Konak’a uygulayacaklarını ve tecrübeli olduklarını dile getiren Batur, vatandaşın kendilerine güvenmesini istediklerini söyledi. Batur, “Narlıdere’de uyguladığımız sistemi yapacağız. Vatandaşla sözleşmeyi biz yapıyoruz. Vatandaş, oturma raporuna göre kimseyle muhatap olmayacak. Kentsel dönüşüm iki kelimeden ibaret çok basit bir şey gibi geliyor ama çok zor bir olay. Vatandaşa ben senin evini yıkacağım, yenisini vereceğim diyorsun. Vatandaş, bu işe inanmasa belediye bunu yapamaz. Mümkün değil. Vatandaşın içinde olduğu sorun anca çözüme ulaşır. Bize güvensinler. Tecrübemiz var. Bu konuyu biliyoruz. Bu konuyu en iyi şekilde kimseyi mahalleyi uzaklaştırmadan, yerinde çözümle yapacağız. 50 yıllık bir problemi çözmeye çalışıyoruz. Bu kolay bir şey değil. Parselasyonu biten mahallelerde de doğal gaz yapılması için meclis kararı alacağız. O bölgelere doğal gaz gelecek. Böylelikle vatandaşın bu sorunu da çözülmüş olacak” ifadelerini kullandı. 

‘EN İYİ ŞEKİLDE YAPARIM’

Gültepe’de hayata geçecek kentsel dönüşümü çok önemsediğini ve hayata geçtikten sonra Konak’ı hayal ettiğini söyleyen Batur, mart ayından sonra yeni dönemde pırıl pırıl bir Konak hayal ettiğini söyledi. Batur, “Narlıdere’de 4 dönem görev yaptıktan sonra Konak’ta böyle bir görev verilmesi benim için ayrı bir onurdur. Bu göreve layık görenlere ben de layık olmaya çalışıyorum. Partimizin genel başkanı ve yetkilileri bize bu görevi verirse, en iyi şekilde görevimi yaparım. Bu projeler de hayata geçmiş olur. İzmir’in en önemli ilçelerinden biri olan Konak hakkettiği hizmeti bu kentsel dönüşüm çalışması ile aldığını vatandaşımız görür. Ben bunun hayalini ve heyecanını yaşıyorum. Atatürk Maskı’nın karşısındaki alanda sadece yol var ne yeşil alan var ne park var. O alanı birde dönüşümden sonra görün. 6 tane yeşil alanı olan finiküler hattı ile ulaşımı sağlayan, sosyal tesisleri olan süper bir yer olacak” diye konuştu. 

‘BASMANE’Yİ CANLANDIRIYORUZ’

Konak’taki restorasyon çalışmaları hakkında da bilgi veren Batur, şunları dile getirdi: “Özellikle TARKEM, büyükşehir belediyesinin yaptığı ortaklaşa projeleri var. Biz şu an, TARKEM ve büyükşehir ile uzlaşıyla 2 tane restorasyon yapıyoruz. Kemeraltı’nı gelecek kuşaklara tanıtacağız. Basmane’de restorasyon çalışmaları devam eden Kıllıoğlu hamamı var. Bittikten sonra Sanathane’den sonra yeni bir kültür merkezi daha hayata geçirmiş olacağız. Sanathane de bizim hizmete soktuğumuz kültür çalışmalarımızın yoğun olduğu bir merkez. Basmane bölgesi, geçmiş dönemde Levanten ailelerin olduğu bir bölge. Zaman içerisinde o insanlar çekilmiş o tarihi yapılar işgal edilmiş. Biz Basmane’yi hayata döndürmek için yeniden ayaklandırmak için bir çalışma içerisinde girdik. Kentin merkezini yeniden Basmane’ye getirmeye çalışıyoruz.” Diğer çalışmalar hakkında da bilgi veren Batur, “Belediyelerin en aktif çalıştığı ve hizmet ürettiği ay, yaz aylarıdır. Hava şartları ile daha iyi hizmet üretip, asfalt dökebilirsiniz. Biz de özellikle alt yapıya önem veren çalışmaları bu aylarda yaparız. Devam eden çalışmalarımız var. Özellikle Beştepeler bölgesinde yaptığımız bir tesis var. Kentsel dönüşüm devam ederken bir yandan da bu merkezlerde neler olmalı diye düşünüyoruz” dedi. 

‘YILBAŞINDAN SONRA TABLO KARAMSAR’

Hayata geçirilen bir çok projeyi kendi kaynaklarıyla yapmaya çalıştıklarını ve belediyenin ekonomik olarak zor bir döneme girme ihtimalinin olduğunu söyleyen Batur, “Ekonomik olarak çok zor şartlar yaşıyoruz. Her şeye yüzde 200 civarında zam geldi. Akaryakıttan örnek verelim. Aylık 1 buçuk milyon giderimiz varken bugün giderimiz 3 buçuk milyon TL’ye çıktı. Belediyelerin bütçesi, gelir kaynakları hiç artmazken, gider kaynakları hep artıyor. Kaynak bulmakta çok zorlanıyoruz. En büyük sıkıntımız krediye ulaşamıyoruz. Aldığımız krediyi ödeyecek gücümüz var. Bankalar tamam diyor ama kamu bankalarından kredi kullanamıyoruz. Kaynak arttırımı yapabilmek için her şeye zam yapmamız lazım. Onu da yapamıyoruz. Şu an işçilerimizin maaşlarını ödüyoruz ancak yılbaşından sonra karamsar bir tablo gözüküyor. Önlem almamız lazım” dedi. 

‘BELEDİYELER İÇİN YASA ŞART’

‘Belediye Gelirleri Yasası’ adı altında bir yasanın çıkması gerektiğini ve bu yasanın belediyeleri ekonomik olarak nefes aldırabileceğini vurgulayan Batur, şunları söyledi: “Her basın açıklaması yaptığımız zaman Belediye Gelirleri Yasası diyoruz. 25 senedir bu yasa çıkmamış. Bu yasa vatandaşın omzuna yük gelsin diye söylediğimiz bir şey değil. Belediye Gelirleri Yasası, belediyelere nefes aldıracak bir şey. Örneğin; belediyelere, haberleşme vergisi veriliyor. Evde kullanılan telefonlardan veriliyor. Evde telefon kullanan mı kaldı? Bu vergilerin baz istasyonlarından verilmesi gerekiyor. Bu vergilerin artırılması gerekiyor yoksa belediyeler iflas ediyor.”

İyi Parti'nin yeni Genel Başkanı Dervişoğlu'ndan ilk mesaj İyi Parti'nin yeni Genel Başkanı Dervişoğlu'ndan ilk mesaj

AY4I9048

‘KILIÇDAROĞLU DAHA ÇOK ÇALIŞTI’

Cumhuriyet Halk Partisi’ndeki kurultay sürecini değerlendiren Batur, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na haksız yere eleştirildiğini ifade etti. Batur, “İzmir, bu seçimde elinden gelenin çok daha fazlasını gösterdi. Büyük bir fark yarattı bu Türkiye’ye yetmedi. Kemal Kılıçdaroğlu ben iddia ediyorum herkesten daha fazla çalıştı. Seçim biter bitmez, bakanlık hayali kuran arkadaşlarımız vardı. 29 Mayıs sabahı her şey değişti. Kemal Kılıçdaroğlu da çalıştı, uğraştı hem iktidara hem de tüm güçlere karşı savaştı. Yüzde 48 oranında tarihimizin en yüksek oyunu aldık. Bu durumu iyi değerlendirmek ve daha aklı selim olmak lazımdı. Kemal bey de durumu gördü ve ilçe kongreleri, kurultay sürecini başlattı. Sayın Kılıçdaroğlu haksız saldırıya uğradığını düşünüyorum. Neyi eksik yaptı? Adaylık sürecinde kimse konuşmadı, kimse fikrini beyan etmedi. Kılıçdaroğlu bunların hiç birini hakketmedi” şeklinde konuştu. 

AY4I9041

‘İTTİFAKLAR GÜNDEME GELEBİLİR’

Yerel seçimde ittifakların olabileceğini söyleyen Batur, “Kurultay süreci tamamlanır tamamlanmaz adayların belirlenip hemen sahaya çıkması lazım. Bizim partimize küskün olan partililerimize seçmenlerimize ulaşmamız gerekiyor. Bu havanın değişmesinin en etkin yolu adayların açıklanmasıdır. CHP, bu çalkantıları yaşar, aşar ve sahaya çıkar. İttifaklar gündeme gelebilir. İttifak olmasının yanlış olduğunu düşünmüyorum” dedi.

Kaynak: Gökçe ADAR ÇUBUKÇUOĞLU