Ev sahibi ve kiracı arasındaki anlaşmazlıkların çözümü için başvurulan mahkemelerde, son dönemde önemli kararlar alınıyor. Bu kararlardan biri de, kirasını düzenli ödemeyen bir kiracının tahliye edilmesine ilişkin. Mahkeme, kiracının icra takibine zamanında itiraz etmediği ve kira borcunu ödemediği gerekçesiyle, dükkan sahibinin tahliye talebini haklı buldu.

Kiracı icra takibine itiraz etmedi

Olay, Milliyet gazetesinin haberine göre şöyle gelişti: Bir dükkan sahibi, kiracısının kira ödemelerinde gecikme yaşandığını fark etti. Bunun üzerine, kiracısına icra takibi başlattı. Ancak kiracı, kendisine tebliğ edilen icra takibine 7 gün içinde itiraz etmedi. Ayrıca, 30 günlük süre içinde de kira borcunu ödemedi.

ABD İstanbul Başkonsolosu Julie A. Eadeh Kimdir? ABD İstanbul Başkonsolosu Julie A. Eadeh Kimdir?

Tahliye talepli icra takibi başlatıldı

Dükkan sahibi, kiracısının borcunu ödememesi üzerine, tahliye talepli icra takibi başlattı. Kiracı, 30 günü geçtikten sonra kira borcunu ödedi. Ancak bu ödeme, tahliye talebini ortadan kaldırmadı. Kiracı, icra takibine karşı dava açtı. Mahkeme, kiracının icra takibine zamanında itiraz etmediği için, icra takibinin kesinleştiğine karar verdi.

Avukat: “Mülk sahibinin tahliye hakkı doğdu”

Dükkan sahibinin avukatı Gizem Gonce, müvekkilinin kiracısından düzenli olarak kira alamadığını belirtti. Gonce, “Bu icra takibinde 7 gün içinde itiraz edilmezse icra takibi kesinleşiyor, 30 gün içinde de kiracıya İcra, İflas Kanunu uyarınca kira bedellerini ödemesi hususunda emir gönderildi. 30 günlük sürede kiracı bir ödeme yapmadı. Aynı zamanda tahliye talepli olarak da icra takibi başlatıldı. 30 gün içinde icra takibinde ödeme yapılmazsa ve 7 gün içinde itiraz edilmezse bu noktada mülk sahibinin kiracıyı tahliye etme hakkı doğuyor. Bunun üzerine mülk sahibi kiracı aleyhine tahliye edilmesine ilişkin süreç başlattı” dedi.

Mahkeme tahliye kararı verdi

Dava, istinaf mahkemesine taşındı. Mahkeme, kiracının kira ilişkisine ve kira bedeline itiraz etmediğini, kira ilişkisi ve kira bedelinin kesinleştiğini belirtti. Mahkeme, kiracının temerrüde düşmesi için noter aracılığıyla ihtarname çekilmesine ya da sözlü bildirimde bulunulmasına gerek olmadığını vurguladı. Mahkeme, kiracının 30 günlük süre geçtikten sonra yaptığı ödemenin tahliyeye engel olmadığını, kira borcunun ödendiğinin delillerle kanıtlanamadığını kaydetti. Mahkeme, istinaf sebeplerinin yeterli olmadığına hükmederek, dükkan sahibinin tahliye talebini kabul etti.

Kaynak: HABER MERKEZİ