Açılmış kolanın asidi nasıl korunur? işte tek çözüm Açılmış kolanın asidi nasıl korunur? işte tek çözüm

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Kısacık köyünde Pumice Madencilik A.Ş. tarafından hayata geçirilmek istenen Kısacık Altın Madeni projesi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından iptal edildi. Proje, 2007 yılından beri bölgede çevresel tahribata neden olacağı gerekçesiyle bölge halkı ve Kazdağları Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından karşı çıkılıyordu.

Proje, 2015 yılında ilk kez Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecine girdi, ancak 2018 yılında ÇED süreci sona erdirildi. Şirket, 2023 yılında tekrar ÇED sürecine başvurdu. Bu süreçte, Kazdağları Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, bölgedeki köylerde ve ilçede halkı bilgilendirmek ve projeye karşı imza toplamak için çalışmalar yaptı. 14 Kasım 2023 tarihinde gerçekleştirilen halkın katılımı toplantısında da bölge halkı projeye büyük tepki gösterdi.

Kazdağları Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği sevinçli

Yaşanan gelişmelerin ardından, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, şirketin işletme ruhsatını iptal ettiğini duyurdu. Kazdağları Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, bu haberi memnuniyetle karşıladı. Dernek, yaptığı açıklamada, “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na yaptığımız bilgi edinme başvurusu sonucunda, şirketin ruhsatının iptal edildiği bilgisini aldık ve hem dernek, hem de yöre halkı ve köylüleri olarak çok sevindik. Bu karar, bölgedeki doğal ve kültürel varlıkların korunması için büyük bir kazanımdır” dedi.

Kısacık’ta altın madeni projesi

Kısacık’ta altın madeni projesi, 1551 dönüm orman ve tarım alanını yok edecek, bölgedeki su kaynaklarını kirletecek, biyolojik çeşitliliği tehdit edecek ve bölge halkının sağlığını riske atacaktı. Proje sahası, Kısacık köyüne sadece 140 metre uzaklıkta bulunuyordu. Ayrıca, Güzelköy, Koşuburnu, Akçin, Misvak, Dağahmetçe, Karagömlek ve Bahçeli köyleri ile Küçükkuyu beldesi ve Ayvacık ilçesi de projeden olumsuz etkilenecekti. Bölge halkı, Kazdağları’nın doğal güzelliklerini, yerel kültürünü ve ekolojik üretimini korumak için 16 yıldır projeye karşı mücadele ediyordu.

Kaynak: HABER MERKEZİ