Copernicus'un Salı günü yaptığı açıklamada, Temmuz ayında ortalama yüzey hava sıcaklığının 0,33 santigrad derece artarak, 2019 Temmuz'undaki 16,63 dereceyi geride bıraktığı ifade edildi. Bu durum, 1991 ile 2020 yılları arasındaki ortalama küresel sıcaklığın 0,72 santigrad derece üzerinde olduğunu gösteriyor.

Yüksek Sıcaklık Rekoru Kırılma İhtimali

Copernicus ve Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) daha önce yaptıkları açıklamada, bu yıl sıcaklık rekorunun kırılma ihtimalinin yüksek olduğunu duyurmuştu. Bu, küresel iklim değişikliğinin ciddi boyutlara ulaştığına dair bir gösterge olarak dikkat çekiyor.

Uyarı: Gezegen İçin Korkunç Sonuçlar

Copernicus İklim Değişikliği Servisi Direktör Yardımcısı Samantha Burgess, yaşanan sıcaklık artışının gezegen için korkunç sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekti. Aşırı hava olaylarının giderek arttığını ve bu durumun ciddi etkileri olduğunu vurgulayan Burgess, sera gazı emisyonlarının azaltılması gerektiğini ifade etti.

Düzce'de motosiklet otomobile çarptı 1 yaralı Düzce'de motosiklet otomobile çarptı 1 yaralı

Bölgesel Etkiler

Copernicus'un verilerine göre, Temmuz ayında Kuzey Avrupa'nın büyük bölümü ile Karadeniz, Ukrayna ve Rusya'nın kuzeybatısında normalden daha fazla yağış kaydedildiği belirtildi. Ancak İtalya ve Güneydoğu Avrupa'da kuraklık yaşandığı görüldü. Aynı dönemde, kışın yaşandığı Güney Kutbu'nda deniz buzulları uydu gözlemlerinin yapılmaya başlandığı dönemden bu yana en düşük seviyeye geriledi. Temmuz 2023'ün kaydedilen bu sıcaklık rekoru, iklim değişikliği konusundaki endişeleri ve çözüm yollarının hızla ele alınması gerekliliğini bir kez daha vurguluyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ