Haber / Didar DEMİRCİ

Kovid-19 pandemisi ve beraberinde gelen varyantlarla birlikte salgının etkisi her geçen gün şiddetli bir şekilde hissediliyor. Bu nedenle bazı üniversiteler uzaktan eğitim kararı alırken ilk ve orta öğretim kurumlarının uzaktan eğitime geçip geçmeyeceği konuşuluyor. Uzaktan eğitimin öğrencilere fayda sağlamadığına dikkat çeken eğitim çevreleri, okullarda hijyenin sağlanarak pandemi tedbirlerini artıracak bir takım adımlar atılmasını talep ediyor. Öte yandan Eğitim-Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Necip Vardal, şubelerinin örgütlü olduğu okullarda toplamda 20 sınıfın karantinaya alındığını, 38 öğretmen ve 53 öğrencinin de pozitif olduğunu bildirdi. Havaların soğuması ve Omikron varyantının baskın olmasıyla birlikte vaka sayısının arttığını dile getiren Vardal, “Önceki haftalara göre kısmi de olsa bir artış var” dedi. Bakanlığın ek bütçesinden talep edilen öğretmen ataması ve ek temizlik personeli ataması konularını hatırlatan Vardal, Milli Eğitim Bakanlığı’nın şu ana kadar bu taleplere çözüm üretmediğini vurguladı. Vardal, ayrıca sınıflardaki havalandırma sorununun acilen çözülmesi gerektiğine dikkat çekti.

SEYRELTİLMİŞ EĞİTİM

Karantinaya alınan sınıfların olduğuna dair bilgilerin arttığını belirten Eğitim-İş 3 Nolu Şube Başkanı Sevda Ketenci ise, daha fazla gecikmeden önlem alınması gerektiğini söyledi. Aşıya sığınmamak gerektiğini belirten Ketenci, “Kış şartlarında camlar-kapılar açık olduğu için öğretmenlerde ve öğrencilerde soğuk algınlığı ve grip görülmeye başladı. Yeterli test ve aşı yapılmıyor. Bu durumda en çok eğitim emekçileri risk altında. O nedenle Bakanlığın önlem almasını istiyoruz” dedi. Şubat tatiline kadar seyreltilmiş eğitime geçilebileceğini dile getiren Ketenci, “Ama burada ne öğrencinin ne de öğretmenin kaybı olmaması gerekiyor. Bu süreçte de uzaktan eğitim yapılabilir. Aslına bakarsanız burada asıl yapılması gereken derslik sayısının artırılmasıdır. Ama bakanlık bu talebi karşılamakta yetersiz kaldığı için bunu şu anda gündeme getirmeye gerek yok” diye konuştu.

'KAPATMAK ÇÖZÜM DEĞİL'

Pandeminin görüldüğü ilk günden beri okullarda alınması gereken önlemleri gündeme getirdiklerini ancak hiçbirinin hayata geçirilmediğini ifade eden VELİ-DER İzmir Şube Başkanı Necati Kalafat, “Okulların erken tatil olması ya da tatilden geç dönmek gibi rivayetler duyuyoruz. Biz bunu geçen sene denedik ve öğrenciler üzerinde olumsuz sonuçlarını gözlemledik. Yani öğrencinin eğitim hayatının bitmemesi gerekiyor ve bunun için de okullarda sağlıklı ve kararlı bir şekilde tedbir almak gerekiyor. Çözümü kapatmakta değil, okullardaki sınıf sayısını seyrelterek, havalandırma yaparak, yeterli temizlik ve hijyen personeli istihdam ederek çözmek gerekiyor. Kapatılacak ilk yerler okullar değildir. Hayatın düzenlenmesi gerekiyor” sözlerini kaydetti.