Geleneksel Türk Kahvesi, lezzet mirasıyla sohbetlerin vazgeçilmezi olmaya devam ediyor. Kahve uzmanı Sam Çeviköz, en mükemmel Türk Kahvesi'nin sırlarını paylaştı.

Ponza taşı nedir? Ponza taşının faydaları nelerdir? Ponza taşı nedir? Ponza taşının faydaları nelerdir?

Kahve Yapımında Çekirdeklerin Önemi

Türk Kahvesi'nin ideal lezzetini yakalamak, öncelikle kullanılan kahve çekirdeklerinden başlıyor. Çeviköz 'Yemen bölgesinden ve Brezilya Rio Minas’tan gelen çekirdekler, Türk Kahvesi için en uygun seçeneklerdir. Fakat son yıllarda maliyetlerle ilgili yaşanan gelişmeler nedeniyle, Türk Kahvesi yapımında yüzde 99 oranında Brezilya’dan gelen çekirdekler kullanılıyor. Aslında her kahve çekirdeği ile Türk Kahvesi yapılabilir, fakat burada önemli olan kahvenin öğütülme şekli ve kavrulma biçimidir. Pudra şekilde öğütülmesi en doğru olanıdır. Tecrübelerimden yola çıkarak, ‘medium’ oranda dediğimiz yani orta seviyede bir kez kavrulmuş kahvenin en iyi sonucu verdiğini düşünüyorum'' dedi.

Kalite İçin Bekleme Süresi

Kavrulmuş kahvenin en az 5 gün dinlendirilmesi gerektiğini belirten Çeviköz, kaliteden ödün vermemek adına tüketim süresini 1 ay içerisinde sınırlı tutmayı öneriyor.

Döküm Kahve Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Çeviköz, döküm kahve seçerken dikkat edilmesi gerekenleri şu şekilde sıralıyor: "Kahveyi aldığınız yerdeki görevliye mutlaka ürünün ne zaman kavrulduğunu sorun; 3 ay önce kavrulmuş bir kahvenin kalitesi daha düşük olur. Ayrıca kahvenin geldiği bölge de önemlidir."

Doğru Hazırlık: Bekleme Süresi ve Ateş Ayarı

Türk Kahvesi'nin oda sıcaklığındaki suyla hazırlanması gerektiğine vurgu yapan Çeviköz, hazırlık sürecini şu şekilde aktarıyor: "Sırasıyla suyu ve kahveyi koyduktan sonra biraz karıştırabilirsiniz. Kısık ateşe koyarak karıştırmayı sürdürebilirsiniz. Yavaş yavaş pişen kahveden çok güzel bir kaymak elde edebilirsiniz” ifadelerini kullandı. Türk Kahvesi’ni içmenin en doğru yolunu da paylaşan Çeviköz, “Kahvenizi hazırladıktan sonra 3 dakika beklemelisiniz. Sıcaklığı düşen kahvenin tadını daha iyi alabilir ve telvelerin ağzınıza gelmesini önlemiş olursunuz” dedi.

“Türk Kahvesi’nde köpükten bahsetmek çok doğru bir ifade sayılmaz” diyen Çeviköz, “Kahvenin köpürmüş kısmı aslında kahvenin kaymağıdır” şeklinde konuştu.

Kaynak: HABER MERKEZİ