Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2023 yılı Yaşam Memnuniyeti Araştırması’nda bireylerin yaşadıkları çevrede gece yalnız yürürken kendilerini güvende hissetme durumu incelendi. Araştırmaya göre, bireylerin yüzde 11,3’ü yaşadıkları çevrede gece yalnız yürürken kendilerini çok güvenli, yüzde 54,6’sı güvenli, yüzde 15,2’si ne güvenli ne güvensiz, yüzde 15,4’ü güvensiz, yüzde 3,5’i ise çok güvensiz hissettiğini belirtti.

Mardin'de minibüs ile motosiklet çarpıştı: 2  ağır yaralı Mardin'de minibüs ile motosiklet çarpıştı: 2 ağır yaralı

Araştırma, cinsiyete göre farklılıklar da ortaya koydu. Kadınların yüzde 8,2’si yaşadıkları çevrede gece yalnız yürürken kendilerini çok güvenli, yüzde 48,2’si güvenli, yüzde 16,3’ü ne güvenli ne güvensiz, yüzde 22,1’i güvensiz, yüzde 5,2’si ise çok güvensiz hissettiğini ifade etti. Erkeklerde ise yüzde 14,6’sı çok güvenli, yüzde 61,2’si güvenli, yüzde 14’ü ne güvenli ne güvensiz, yüzde 8,5’i güvensiz, yüzde 1,7’si de çok güvensiz hissettiğini söyledi.

Kadınların gece yalnız yürürken güvensizlik hissetmesinin nedenleri arasında, kadına yönelik şiddet, taciz, tecavüz, cinayet gibi olayların sıkça yaşanması, kadınların toplumsal cinsiyet eşitsizliği nedeniyle dezavantajlı konumda olması, kadınların kendilerini koruyacak yasal ve sosyal mekanizmalardan yeterince yararlanamaması, kadınların güvenlik güçlerine ve yargı sistemine güven duymaması gibi faktörler sayılabilir.

Gece Yalnız Yürürken Güvende Hissetme Durumu Nasıl Değişti?

TÜİK’in araştırmasında, bireylerin yaşadıkları çevrede gece yalnız yürürken kendilerini güvende hissetme durumunun son 20 yılda nasıl değiştiği de incelendi. 2004 yılında yapılan bir araştırmada, bireylerin yüzde 7,8’i çok güvenli, yüzde 38,6’sı güvenli, yüzde 18,8’i ne güvenli ne güvensiz, yüzde 22,9’u güvensiz, yüzde 11,9’u da çok güvensiz hissettiğini belirtmişti. Bu verilere göre, son 20 yılda bireylerin yaşadıkları çevrede gece yalnız yürürken kendilerini güvende hissetme oranı artmış görünüyor.

Cinsiyete göre değişimi incelediğimizde ise, erkeklerin yüzde 10,2’si 2004 yılında çok güvenli, yüzde 45,9’u güvenli, yüzde 19,2’si ne güvenli ne güvensiz, yüzde 17,7’si güvensiz, yüzde 7’si de çok güvensiz hissettiğini ifade etmişti. Kadınların ise yüzde 5,4’ü çok güvenli, yüzde 31,6’sı güvenli, yüzde 18,4’ü ne güvenli ne güvensiz, yüzde 28’i güvensiz, yüzde 16,7’si de çok güvensiz hissettiğini söylemişti. Bu verilere göre, son 20 yılda hem erkeklerin hem de kadınların yaşadıkları çevrede gece yalnız yürürken kendilerini güvende hissetme oranı artmış görünüyor. Ancak kadınların güvensizlik hissi hala erkeklerden daha yüksek seviyede.

Kaynak: DHA