Haber/Engin SARI - Kadınların eğitim, çalışma yaşamına ve siyasete katılımı ile ilgili sorunlar yaşadığını, temel sorunlardan birisi olarak da cinsiyet eşitsizliğini gördüğünü söyleyen Aydın İş Kadınları Derneği (İŞKAD) Yönetim Kurulu Başkanı Belgin Çekmen Altay, yasalarda değişikliğe gidilmesi gerektiğini söyledi.
 

Eşinden boşanan erkek üzerine kayıtlı şirket ve gayrimenkuller ile kimlik, ehliyet, pasaport gibi resmi belgeleri değiştirmek zorunda değilken boşanan kadınların gerekli değişimler için yaklaşık 5 bin TL ödediğini hatırlatan Altay, “Kadınlar eşlerinden boşandıktan sonra üzerlerine kayıtlı konut, şirket, dükkan veya imalathanenin tapularını yenilemesi gerekiyor. Ayrıca sahip olduğu işletmenin de bağlı olduğu Oda'daki kayıt değişikliği için de ilgili kuruma gidip gerekli ücretleri yatırarak yeni belge çıkarmak zorunda. Diğer yandan kimlik kartı, ehliyet, tapu, pasaport gibi değişiklikler için de 'değerli belge' ücreti yatırılmak zorunda” dedi.

KÖKLÜ DEĞİŞİKLİKLER ŞART’

Toplum içinde ve aile hayatında kadınların ikinci plana atılmaması için köklü değişikliklere acilen gidilmesi gerektiğini vurgulayan Altay, şöyle konuştu: “Tapudaki, evlilik soyadlarının, evlenmeden önceki soyadına dönüşmesi olayında, on binde 5 oranında ‘kayıt tashihi’ yani düzeltilmesi harcı alınıyor. Yani tapuda 1 milyon TL gözüken ev için 500 TL, 5 milyon TL gözüken işyeri için de 2 bin 500 TL olmak üzere 3 bin TL'lik düzeltme parası ödemek zorunda. Şirketlerin türüne göre soyadı değişikliği için 350 TL ila 980 TL arasında değişen ücretlerde ticaret sicil harcı kayıt değişikliği ve ilan bedeli alınmakta. Boşanan kadın daha sonra kimlik kartı değişikliği için 37.5 TL, ehliyet için 345 TL, araç ruhsatını değiştirmek için 457 TL, süresi dolmamış pasaportlar için defter yenileme bedeli olarak da 225 TL ödemek zorunda. Bu durumda boşanan erkek ise hiçbir masraf yapmazken, kadının ortalama 4 bin 739 TL 50 kuruş ödemesi gerekiyor. Bu da bir asgari ücretin yaklaşık yüzde 85'ine denk geliyor.’’

Aydın İŞKAD Başkanı Belgin Çekmen Altay, kamu kurumları arasında internet yoluyla bütünleşik işlem yapılması mümkün olduğu halde, kadına zorluk çıkartılmasının tek anlamının cinsiyet ayrımcılığına yol açmak olduğunu ifade etti. Altay, çözüm olarak T.C. kimlik numarasının ve e-devlet sisteminin ciddiyetle uygulanması gerektiğini söyledi.

'Çözüm, kimlik numarasında'

Avukat İlker Varlı da, kadının hem toplum içinde hem de aile hayatında geri plana itilmek istendiğini söyledi. Kadınların mevzuatın baskısı altında yaşamaya devam ettiğini belirten Varlı, “Her vatandaşın bir T.C. kimlik numarası olduğu halde boşanma sonrası kadının kamu kurumlarındaki kayıtlarında soyadı değişikliği yapmak zorunda kalması, kadına mali bir yük getiriyor. Bu durum ayrıca zaman ve emek kaybına neden olmaktadır” dedi. T.C. kimlik numarası ile işlem yapmak mümkünken kadının maruz kaldığı bu uygulamanın Anayasa'nın eşitlik ilkesine de aykırı olduğuna dikkat çeken Varlı, “Kamu kurumları arasında internet yoluyla bütünleşik işlem yapılması mümkün olduğu halde, kadına zorluk çıkartılmasının tek anlamı ayrımcılıktır. Çözüm ise T.C. kimlik numarasının ve e-devlet sisteminin ciddiyetle uygulanmasından geçiyor” ifadelerini kullandı.