Son yıllarda uydu ve roket fırlatmalarının artması ile birlikte uzaydaki enkaz da artıyor. Görevi sona eren uydular ve fırlatılan roketlerden kalan parçalar gibi nesneler, aktif uydularla çarpışma riskini artırıyor. Bu durum, "uzay çöplüğü" olarak adlandırılıyor.

ADRAS-J'nin Görevi: Enkazı Gözlemlemek ve Karakterize Etmek

Astroscale firması tarafından geliştirilen ADRAS-J uydusu, uzaydaki enkazı gözlemlemek ve temizlemek için ilk adım olarak nitelendiriliyor. Uydunun ilk hedefi ise Japonya'nın 2009 yılında fırlattığı "15 No'lu H2A" roketinin parçasını incelemek olacak.

Uydunun Özellikleri

Küboid şeklindeki 150 kilogramlık "ADRAS-J" uydusu yaklaşık 80 santimetre genişliğinde ve 1,2 metre yüksekliğinde. Uydunun, roket parçasına yaklaşarak hareketlerini ve hasar boyutunu gözlemlemesi planlanıyor.

Ünlü fizikçi hayatını kaybetti Ünlü fizikçi hayatını kaybetti

Uzay Enkazını Temizleme Programının İlk Aşaması

Astroscale CEO'su Okada Nobu, fırlatılışa yönelik açıklamasında, ADRAS-J'nin misyonunu "Büyük bir enkaz parçasına güvenli bir şekilde yaklaşmak ve bunları karakterize etmek" olarak açıkladı. Rocket Lab USA ise, "Görev, yörüngedeki enkaz kaldırma programının ilk aşaması. Bu aşamada ADRAS-J, enkaz nesnelerine yaklaşmak ve bunları izlemek için teknolojileri test etmek üzere tasarlandı." dedi.

Uzay Çöplüğünü Temizlemek İçin Ticari Hizmet

Eski Japonya Maliye Bakanlığı bürokratı Okada Nobu'nun 2013'te kurduğu Astroscale firması uzay enkazının kaldırılması için ticari hizmet veriyor. Firma, uzaydaki çöpleri temizlemek için yaygın ve kalıcı bir yöntem geliştirmeyi amaçlıyor.

Kaynak: AA