İzmir’in uluslararası düzeyde girişimcilik ve inovasyon ekosisteminde adının yer almasının sağlanması misyonuyla kurulan İzQ Girişimcilik ve İnovasyon Merkezi, 10-12 Mayıs 2024 tarihlerinde sürdürülebilir tarım, su ve atık yönetimi konularında çözüm üretmek üzere 3 gün süren bir hackathon düzenledi. Ekipler 48 saat boyunca projelerini geliştirirken büyük ödülü kazanmak için zamanla yarıştı. Açıldığı günden beri yenilikçi fikirlere ev sahipliği yapan İzQ bu etkinliklerin geleneksel olarak her sene yapılmasını hedefliyor. 

Türkiye’nin farklı şehirlerinden (Balıkesir, Gaziantep, Isparta, İstanbul, İzmir, Manisa) şehirlerinden 15 ekibin toplam 66 yarışmacı ile yarıştığı hackathon oldukça heyecanlı ve eğlenceli geçti. İzQ’nun mentorluğunu üstlendiği organizasyonda, farklı üniversitelerden gençlerden oluşan “İzQ Genç” ekibi, Google Developer Student Clubs Dokuz Eylül Üniversitesi üyeleriyle bir araya gelerek proje çalışmalarını yürüttü. 

KOSGEB İzmir İl Müdürü Dr. Levent Arslan da açılışta yaptığı konuşmada özellikle ; iklim krizi, biyoçeşitliliğin azalması ve çevresel yıkım gibi küresel risklerin iş dünyasına olumsuz etkilerine dikkat çekerek katılımcıları projelerinde odaklanabilecekleri problemler konusunda girişimcilik perspektifinden yönlendirdi. “Biyoçeşitliliğin çökmesi iş dünyasını tehdit ediyor. Dolayısıyla iş dünyası için yeni ve sürdürülebilir kaynaklar önem arz ediyor.” sözlerinin ardından geri dönüşüm ve ileri dönüşüm felsefesinden bahseden Arslan katılımcıları dönüşüm kavramlarının ürünlerin yaşam süresini uzatmadaki etkisi hakkında bilgilendirdi. Döngüsel ekonomi stratejilerinden bahsederken “Çevreci dönüşüm yapmak için geri dönüşüm yapmak tek çözüm değil.” sözleriyle katılımcıları farklı yönlerden düşünmeye itti. Günümüzde gençlerin yaşadığı, iklim krizinin getirdiği gelecek kaygısını temsil eden eko-anksiyete (eco–anxiety) kavramına değinerek sözlerine son veren Arslan’ın konuşması öğrencilerin projelerinin iş dünyası tarafının temelini oluşturmalarına destek oldu.

Ege Genç İş İnsanları Derneği Genel Sekreteri Dr. H.İ. Murat Çelik artık hemen hemen her yerde “sürdürülebilirlik” konseptinin konuşulduğunu ancak bunun “klişe”leşmeden gerçekten üzerinde neden düşünülmesi ve aksiyon alınması ile ilgili keyfli bir bilgilendirme sunumu gerçekleştirdi. Katılımcı gençlere üzerinde çalışacakları Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin maddeleri hakkında bilgiler veren Çelik, yaşam kalitesini belirleyen 3 temel bileşen arasındaki etkileşim ve çelişkilere değinerek, “Evimizi su basarken yüzümüzü yıkayacak su bulamıyoruz. Üzerimize gelen en büyük dalga iklim değişikliğidir.” sözleriyle iklim krizinin yarattığı sorunlara dikkat çekti.


İZQ Direktörü Tuba Kesen Umar, “Başından sonuna kadar gençlerin organize ettiği ve şekillendirdiği, İzQ’nun da mentorluk ettiği bu hackathonda heyecan verici sonuçlar alacağımıza canı gönülden inanıyorum.” sözleriyle katılımcı ekiplerin heyecanına ortak oldu. Sürdürülebilirlik kavramını yarışma sonrasında da benimsenmesinin önemi dile getirirken, sürdürülebilirliğin, gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakma sorumluluğu olduğunu, insanlık olarak doğanın bizlere sunduğu kaynakları sürdürülebilir bir şekilde kullanmak, çevreye duyarlılık göstermek ve toplumlar arası adaleti sağlamak için hepimizin  çaba göstermek zorunda olduğumuzu ve bunu yaparken sadece teknolojik çözümleri değil aynı zamanda insan merkezli ve toplum odaklı yaklaşımları da göz önüne almak zorunda olduğumuzu paylaştı. Hackathonun sadece bir yarışma değil, bir fırsat ve bir çağrı olduğunu, birlikte çalışarak yenilikçi çözümler üretebileceğimizi dile getirdi. İZQ’nun bu amaçlar için kurulmuş oluşum olduğunu ve bugün burada güzel sonuçlar alınacağını da ekledi. 


Bilgi notu: Sürdürülebilir tarım, su ve atık yönetimi arasındaki ilişki doğrudan gezegenimizin ve insanlığın geleceği için kritik öneme sahiptir. Sürdürülebilir tarım uygulamaları, toprak sağlığını koruyarak su kaynaklarının etkin bir şekilde kullanılmasına yardımcı olur ve zararlı kimyasalların su kirliliğine neden olma riskini azaltır. Bu şekilde, sürdürülebilir su kaynaklarına erişim ve kaliteli su tedariki sağlanır. Aynı zamanda, sürdürülebilir tarım süreçleri atık oluşumunu minimize eder veya atıkların verimli bir şekilde yönetilmesine olanak tanır, böylece çevresel etkiler azalır. Bu kavramlar arasındaki bağlantıyı anlamak ve bu alanda projeler geliştirmek, ekolojik dengenin korunması, doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımı ve toplumların refahının artırılması için önemlidir. Bu projeler, tarımsal uygulamalardan, su kaynaklarının korunmasına ve atık yönetimine kadar geniş bir yelpazede çeşitlenebilir, ancak hepsinin ortak hedefi, yaşanabilir bir dünya için dengeli ve sürdürülebilir bir çevre oluşturmaktır.


Yarışma Birincisi 

1 numaralı Ekip
Ekip adı: SusBeez
Projenin Adı: Happy Plants
Projenin Alanı: Sürdürülebilir Tarım
Projenin Dikeyi: Sürdürülebilir tarımsal alanlar 
Ekip üyeleri:
Mustafa Ercengiz
Uğur Erkan Bol
Mehmet Can Kul
Emir Yusuf Korkmaz

Yarışma İkincisi

4 Numaralı Ekip
Ekip Adı: Atlas Young Talent
Projenin Adı: At - Ma
Projenin Alanı: Sürdürülebilir Atık
Projenin Dikeyi: Gıda atığı çıkaran firmaların atıklarını, ihtiyaç dahilinde, belirli işlemlerden geçirerek o atığı hammadde olarak kullanan firmalara ulastirmak icin tasarlanan bir sistem.

Ekip Üyeleri:

Adnan Serhat Yavaş
Beste Paşa
Ferhat Ergün
Oğuzhan Samurkaş

Yarışma Üçüncüsü
3 Numaralı Ekip
Ekip adı: Virtual Journey
Projenin Adı:  Virtual Journey
Projenin Alanı: Sürdürülebilir Tarım
Projenin Dikeyi: Çocukların ve öğrencilerin çevreye yönelik farkındalığının oluşmasını amaçlayan 3D sanal gerçeklik oyunu.
Ekip Üyeleri:
İrem Yücel
Furkan Sağlam
Bilal Solak
Servet Çoban
Asiye Nur Yıldırım

Ecothon’da toplam:

13 Farklı üniversite(İstanbul Teknik Üniversitesi, Balıkesir Üniversitesi, Ege Üniversitesi, İzmir Demokrasi Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Yaşar Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Manisa Celal Bayar Üniversitesi, İstanbul Atlas Üniversitesi),
6 farklı şehirden (Balıkesir, Gaziantep, Isparta, İstanbul, İzmir, Manisa),
66 yarışmacı ve 15 Ekip yarıştı.

Jüriler:

Tuba Kesen Umar – İzQ Girişimcilik İnovasyon Merkezi Direktörü
Dr. Erçin Güdücü - İzmir Ticaret Borsası Genel Sekreteri
Dr. Sencer Özen - İzmir Kalkınma Ajansı Girişimcilik Dairesi Başkanı
Prof. Dr. Levent Eren - İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektör Yardımcısı

Konuşmacılar:

Tuba Kesen Umar - İzQ | Açılış Konuşması
Caner Şekerci - TechCareer | Sponsor Konuşması - Sunum teknikleri
Batuhan Umut Bayat - Yazılım Akademi | Sponsor Konuşması
Taylan Demirkaya - İzmir Ekonomi Üniversitesi | Pitching Sunumu
Melisa İtmeç - EGIAD Melekleri | Temel Girişimcilik Eğitimi ve İş Modeli Oluşturma 
Dr. H.İ.Murat ÇELİK -  EGIAD Genel Sekreteri
Dr. Levent Arslan - Döngüsel Ekonomi
Altan Baysal -Hackathon Nedir?

Mentörler:
Dr. H.İ.Murat ÇELİK – EGIAD Genel Sekreteri
Oğulcan Esmer - Atlas-Green Solutions for Agriculture
Ladin Yıldıran - TFTrip
Engin Mehmet Keskin - Türkiye İş Bankası Girişimcilik Şubasi
Hakan Avşar - Datagen Bilişim
Mustafa Yağcıoğlu – İzmir Ticaret Borsası Genel Sekreter Yardımcısı
Vedat Gül - Burgan Bank
Çağdaş Türk - Farmolog
Nurdan Erdoğan - İzmir Demokrasi Üniversitesi
Caner Şekerci - Techcareer
Betül Çavdar - İzmir Büyükşehir Belediyesi
Doç. Dr. Kadir Demir - İzmir Demokrasi Üniversitesi
Yakup Ateş - SKGA İzmir İcra Kurulu üyesi
Burcu Başaran- Sürdürülebilir İletişim Stratejisti

Kaynak: BÜLTEN