10 gündür süren sondaj patlaması sonrası soruşturma! 10 gündür süren sondaj patlaması sonrası soruşturma!

İzmir’in Ödemiş ilçesine bağlı Lübbey köyü, yaklaşık 30 yıl önce elektrik ve geniş tarım arazisi olmaması nedeniyle terk edilmeye başlandı. Köyünden ayrılmayanlar ise zaman içerisinde hayatını kaybetti. Bugün sadece 15 kişinin yaşadığı köy, tarihi ve doğal güzellikleriyle ziyaretçilerini bekliyor.

lubbey-hayalet-koy

Lübbey Köyü’nün Hikayesi Nedir?

Lübbey köyü, Bozdağların yamacındaki Türkmen köylerinden biridir. Köylülerin yazları çıktığı yaylaya elektrik gelmesine rağmen Lübbey’e gelmediği için köylüler yavaş yavaş Çamyayla Köyü adı verilen yaylaya taşınmışlardır. Çamyayla bakliyat yetiştirmeye elverişli araziye sahip olduğu için köyde yaşayanlar bu bölgeye çekmiştir.

Köyün geçmişi antik çağlara kadar uzanmaktadır. Lidya Medeniyeti döneminde bir Sardes Kralı’nın Lüb adındaki oğlundan aldığına inanılan köy, Bizans döneminde de önemli bir yerleşim yeri olmuştur. Manastır, mezarlık ve kilise gibi kalıntılara rastlanan köy, Osmanlı döneminde de varlığını sürdürmüştür.

Köyün mimarisi de oldukça özgündür. Taş, kerpiç ve çamur sıva karışımından oluşan evler bitişik düzende inşa edilmiştir. Evler arasında geniş yollar yoktur, sadece eşekle veya yürüyerek gidilebilecek ara yollarla evler birbirine bağlanmıştır. Evler ufak kalelere benzetilmektedir.

Köy ile ilgili birçok rivayet de vardır. Kimisi köyü üç harflilerin bastığını ve bu yüzden köydeki herkesin kaçtığını söylemektedir. Kimisi de eşkıya köyü olduğunu iddia etmektedir. Ancak gerçek neden, aslında ekonomiktir.

lübbey köyü nüfusu

Lübbey Köyü Nerede?

Lübbey köyü, İzmir’in Ödemiş ilçesine yaklaşık 18 kilometre mesafede bulunmaktadır. Köy, Ödemiş’in Bozdağlar’a bakan güney yamaçlarında yer almaktadır. Köye ulaşmak için Ödemiş’ten Kiraz istikametine giden yol üzerindeki Gölcük Barajı’na gelmeden sağa dönülmesi gerekmektedir.

Köye giden yolun baraj inşaatı nedeniyle oldukça bozuk olduğu ve taş taşıyan kamyonlar nedeniyle bu kısa mesafeyi almanın bir saati bulabileceği unutulmamalıdır. Köye ulaştığınızda ise sizi muhteşem bir doğa manzarası karşılayacaktır.

lübbey köyü hikayesi nedir

Lübbey Köyüne Nasıl Gidilir?

Lübbey köyüne gitmek için İzmir’den Ödemiş’e ulaşmanız gerekmektedir. İzmir’den Ödemiş’e giden otobüsler, minibüsler ve trenler bulunmaktadır. Ödemiş’ten sonra ise köye gitmek için kendi aracınızı kullanabilir veya Ödemiş’ten kalkan dolmuşlara binebilirsiniz.

Köye giden dolmuşlar, Ödemiş otogarından saat 10:00, 12:00 ve 14:00’te kalkmaktadır. Köyden dönen dolmuşlar ise saat 11:00, 13:00 ve 15:00’te hareket etmektedir. Dolmuş ücreti ise kişi başı 10 TL’dir.

Lubbey-koyu-scaled

Lübbey Köyünde Ne Var?

Lübbey köyünde görülecek çok şey vardır. Köyün tarihi ve doğal güzelliklerini keşfetmek için yürüyüş yapabilir, fotoğraf çekebilir veya piknik yapabilirsiniz. Köydeki evlerin çoğu yıkılmış veya harap olmuş olsa da hepsinde kapı numarası gıcır gıcır yeni asılmıştır. Bu da köyün hala yaşamaya devam ettiğinin bir göstergesidir.

Köydeki en önemli yapı ise kubbesi ve minaresi olmayan asırlık camidir. Caminin duvarlarında Osmanlıca yazılar bulunmaktadır. Caminin yanında ise bir de mezarlık vardır. Mezarlıkta da Osmanlıca yazılı mezar taşları görülebilir.

Köyde ayrıca bir de kahvehane bulunmaktadır. Kahvehanenin işletmecisi Mehmet Güler, köyün hikayesini anlatmaya hazırdır. Güler, köyde yaşayan az sayıda insanla (10-15 kişi) sohbet etme şansını da sunmaktadır.

Lübbey köyü, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kentsel sit alanı ilan edilmiştir. Köyde 44 sivil mimari örneği ve 4 anıtsal yapı bulunmaktadır. Köyün özgün mimarisi ve doğası sayesinde son dönemlerde hafta sonları fotoğraf tutkunları ile yürüyüş gruplarının ilgisini çekip popüler olmaya başlamıştır.

Köy, ayrıca İzmir Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi ile çok sayıda paydaşın katıldığı, Bozdağlar ile Aydın Dağları’nda efelerin yaşadığı mekanları birbirine bağlayan yaklaşık 500 kilometrelik yürüyüş rotası olan “Efeler Yolu” projesinin de bir parçasıdır.

lübbey köyü neden terk edildi

Lübbey köyü nüfusu kaç?

Lübbey köyü nüfusu, Türkiye’nin en az nüfuslu köylerinden biridir. Köyde sadece 5 kişi yaşamaktadır. Köyün nüfusu, 1980’li yıllarda elektrik ve geniş tarım arazisi olmaması nedeniyle göç etmeye başlayan köylülerin yaylaya veya Ödemiş’e taşınmasıyla azalmıştır. Köyde kalan 5 kişi ise hayvancılık, nar ve kestane gibi meyve yetiştiriciliği ile geçinmektedir. Köy, özgün mimarisi ve doğal güzellikleriyle ziyaretçilerini beklemektedir.

hayalet lübbey köyü

Türkiye'de başka hayalet köy var mı?

Türkiye’de başka hayalet köyler de var. Örneğin, Antalya’nın Kaş ilçesine bağlı Çukurbağ Yarımadası’nda bulunan Aperlai köyü, Likya uygarlığına ait bir antik kenttir. Köy, 1960’lı yıllarda terk edilmiştir. Köydeki evlerin çoğu yıkılmış veya define avcıları tarafından tahrip edilmiştir. Köyün tarihi ve doğal güzelliği görülmeye değerdir.

Bir başka hayalet köy ise Artvin’in Şavşat ilçesine bağlı Maral köyüdür. Köy, 1980’li yıllarda terör olayları nedeniyle boşaltılmıştır. Köydeki evlerin çoğu ahşap ve taştan yapılmıştır. Köyün yakınında Maral Şelalesi adında muhteşem bir doğa harikası bulunmaktadır.

Türkiye’nin hayalet köyleri arasında en ünlüsü ise Batman’ın Hasankeyf ilçesine bağlı Savaşan köyüdür. Köy, Ilısu Barajı’nın yapımı nedeniyle sular altında kalmıştır. Köydeki evlerin çoğu taşınmış veya yıkılmıştır. Köyün tarihi çok eskilere dayanmaktadır. Köyde birçok tarihi eser ve mezarlık bulunmaktadır.

Lübbey köyü, İzmir’in saklı cennetlerinden biridir. Köyün hayaletliği sizi korkutmasın, aksine merakınızı uyandırsın. Bu köye gidip tarihi ve doğal güzellikleriyle tanışmak için daha ne bekliyorsunuz?

Kaynak: Haber Merkezi