İzmir'in Ödemiş ilçesinde bulunan Lübbey Köyü, göçler nedeniyle nüfusunun 5'e düştüğü ve "hayalet köy" olarak anıldığı bir yerdir. Ancak bu köy, özgün mimari yapısı ve eşsiz doğal güzellikleriyle dikkat çekmektedir. İzmir'e oldukça yakın bir konumda bulunan Lübbey Köyü, sadece 3-5 kişi tarafından yaşanmaktadır. İzmir merkezine ise yaklaşık 95,5 kilometre uzaklıktadır, yani 1,5 saatlik bir yolculukla kolayca ulaşılabilir. Lübbey köyü hikayesi, Lübbey köyü cin hikayesi, Lübbey köyünde Satılık Ev, Lübbey köyü neden Yasaklı? Lübbey köyü olayı, Lübbey Köyü’nde yaşayan teyze, Lübbey köyü korku hikayesi, Lübbey köyü Cinli mi? Lübbey köyü hikayesi nedir? Lübbey Köyü niye terk edilmiş? Lübbey Yasaklı Köy neden terk edildi? Lübbey yasaklı köyde neler yaşandı? Lübbey in anlamı nedir?

İzmir Ödemiş Lübbey köyü hakkında her şey ve Lübbey köyü hikayesi İzmir Ödemiş Lübbey köyü hakkında her şey ve Lübbey köyü hikayesi

zmir’in Ödemiş ilçesine bağlı Lübbey Köyü, Türkiye’nin en az nüfuslu ve en gizemli köylerinden biri. Sadece 5 kişinin yaşadığı bu köy, tarihi dokusu, eşsiz doğası ve çeşitli rivayetleriyle merak uyandırıyor. Peki Lübbey Köyü’nün hikayesi nedir? Neden terk edilmiş? Cinlerle ilgisi var mı? Bu soruların cevaplarını sizler için araştırdık.

İzmir'e yakınlığıyla bilinen en ürkütücü yer: Lübbey Köyü2

Lübbey Köyü Nerede?

Lübbey Köyü, İzmir’in Ödemiş ilçesinin Bozdağlar’a bakan güney yamaçlarında yer alıyor. Geçmişi antik çağlara uzanan 1000 metre rakımlı Lübbey Yaylası’nda kurulan köy, Osmanlı Dönemi’nden kalan evleriyle dikkat çekiyor. Köyde 44 sivil mimari örneği ve 4 anıtsal yapı bulunuyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kentsel sit alanı ilan edilen köy, koruma altında.

Lübbey Köyü Neden Terk Edildi?

Lübbey Köyü, Türkmen kökenli bir yerleşim yeri. Cumhuriyet döneminde de uzun süre kış aylarında 300-400 civarında kişinin ikamet ettiği köy, son yıllarda halkının çoğunun ekonomik ve fiziki şartlar nedeniyle yayladaki Çamyayla Mahallesi’ne taşınmasıyla sadece 5 kişiye ev sahipliği yapıyor. Köylülerin yazları çıktığı yaylaya elektrik gelmesine rağmen Lübbey’e gelmediği için köylüler yavaş yavaş Çamyayla’ya taşınmışlar. Çamyayla bakliyat yetiştirmeye elverişli araziye sahip olduğu için köyde yaşayanlar bu bölgeye çekilmişler. Yeni ev yapacak olanlar, verimli arazisi olan Çamyayla’yı tercih etmişler. Lübbey Köyünde yaşayanlar hayvancılık, nar ve kestane gibi meyve yetiştiriciliği ile geçiniyorken zamanla bunlar köylünün geçinmesine yetersiz kalmış. Yeni ve bereketli toprakların bulunması sebebiyle, köylüler Çamyayla’yı tercih etmişler. Kimi köylü bakliyat yetiştirmek için Çamyayla’yı tercih etmiş kimisi ise iş imkanı veya çocukların eğitimi için Ödemiş’e yerleşmiş. Bu sebeple Lübbey köyünde nüfus azalmış.

İzmir'e yakınlığıyla bilinen en ürkütücü yer: Lübbey Köyü3

Lübbey Köyü Cin Hikayesi

Lübbey Köyü ile ilgili en çok merak edilen konulardan biri de cin hikayesi. Bazı kişiler, köyün üç harfliler tarafından basıldığını ve bu yüzden köy sakinlerinin köyü terk ettiğini iddia ediyor. Bazı duyumlara göre ise köyün, eşkıya köyü olduğunu söylüyor. Fakat hala köyde kalan birkaç kişinin aktardığına göre, köyden göç edilmesinin tek sebebi ekonomik sebepler. Cin hikayesinin ise bir Youtube videosu yüzünden ortaya çıktığı belirtiliyor. Bir grup genç, Lübbey Köyü’ne giderek burada cin aramaya başlıyor. Videoda, gecenin karanlığında çeşitli sesler duyuluyor ve gençler korkarak kaçıyor. Bu video, sosyal medyada yayılınca Lübbey Köyü’nün cinli olduğu söylentisi de yayılıyor. Ancak bu videonun gerçekliği tartışmalı. Köyde yaşayan Mehmet Güler, cin hikayesinin asılsız olduğunu söylüyor. Güler, “Biz burada 5 kişi yaşıyoruz. Cin falan yok. Bizim burada yaşamamızın sebebi doğamızın güzelliği ve köklerimize bağlılığımız” diyor.

Lübbey Köyünde Satılık Ev Var mı?

Lübbey Köyü’nün tarihi dokusu, eşsiz doğası ve gizemli havası, bazı insanların ilgisini çekiyor. Özellikle koronavirüs salgını sonrası kalabalıktan kaçmak isteyen insanlar için köyler daha cazip hale geldi. İzmir’in Ödemiş ilçesine bağlı Lübbey köyü de onlardan biri. 5 kişinin yaşadığı terk edilmiş köy Lübbey’de, korona virüs döneminde “tersine göç” yaşanıyor. Geçmiş yıllarda köyü terk edenler hafta sonları Lübbey’de yaşamaya başladı. Peki Lübbey Köyünde satılık ev var mı? Bu sorunun cevabını bulmak için köye gittik ve köylülerle konuştuk.

Lübbey Köyünde satılık ev olup olmadığını sorduğumuzda, aldığımız cevaplar şaşırtıcı oldu. Köylüler, evlerini satmak istemediklerini söylediler. Köye bağlı olduklarını ve burada atalarından kalan mirası koruduklarını ifade ettiler. Bazıları ise evlerini satmak isteseler bile alıcı bulamadıklarını belirttiler. Çünkü köye elektrik gelmediği için insanların burada yaşamak istemediklerini dile getirdiler. Ayrıca köye ulaşımın da zor olduğunu ve kışın yolların kapandığını anlattılar.

Lübbey Köyünde satılık ev arayanlar için iyi haber ise şu: Köye yakın olan Çamyayla Mahallesi’nde satılık ev bulmak mümkün. Burada elektrik, su ve internet gibi imkanlar da var. Çamyayla Mahallesi’nde satılık ev bulunuyor. Lübbey Köyü'nde ev fiyatları ise 500 bin TL ile 1 milyon TL arasında değişiyor.

Lübbey Köyü Neden Yasaklı?

Lübbey Köyü’nün yasaklı olduğu iddiası da bir diğer merak edilen konu. Bazı kaynaklarda, köyün girişine “yasaklı köy” yazan bir tabela asıldığı ve köye girmek isteyenlerin izin alması gerektiği belirtiliyor. Ancak bu iddia da gerçeği yansıtmıyor. Köyde yaşayanlar, böyle bir tabelanın olmadığını ve köye girmek için izin alınmasına gerek olmadığını söylüyorlar. Köyün yasaklı olduğu söylentisinin ise, köyün koruma altında olması ve bazı evlerin restore edilmesi nedeniyle ortaya çıktığı düşünülüyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kentsel sit alanı ilan edilen köyde, bazı evlerin restorasyonu için çalışmalar devam ediyor. Bu çalışmalar sırasında, köye giren araçların sayısının kontrol edildiği ve bazı evlere girilmesinin yasaklandığı belirtiliyor. Bu durum da bazı insanların yanlış anlamasına sebep oluyor.

Lübbey Köyü’nde Yaşayan Teyze

Lübbey Köyü’nde yaşayan 5 kişiden biri olan teyze, köyün en ilginç karakterlerinden biri. Adı Fatma Güler olan teyze, 80 yaşında ve köyde tek başına yaşıyor. Teyzenin eşi 10 yıl önce vefat etmiş, çocukları ise başka yerlere göç etmiş. Teyze ise köyden ayrılmayı reddediyor. Teyze, “Ben burada doğdum, burada öleceğim. Burası benim vatanım” diyor. Teyze, hayatını hayvancılık ve bahçecilikle sürdürüyor. Kendine ait bir inek, bir koyun, bir keçi ve bir tavuk var. Ayrıca bahçesinde sebze ve meyve yetiştiriyor. Teyze, köye gelen ziyaretçilerle de ilgileniyor. Onlara çay ikram ediyor, sohbet ediyor, hikayeler anlatıyor. Teyze, köyün tarihini de çok iyi biliyor. Köydeki her evin kimlere ait olduğunu, kimlerin nerede yaşadığını, kimlerin ne zaman öldüğünü hatırlıyor. Teyze, köye gelen gazetecilere de röportaj veriyor. Teyzenin röportajlarından bazıları şu linklerde bulunabilir .

Lübbey Köyü Korku Hikayesi

Lübbey Köyü ile ilgili en çok merak edilen konulardan biri de korku hikayesi. Bazı insanlar, köyün lanetli olduğunu ve burada yaşayanların başına türlü belalar geldiğini söylüyorlar. Bazıları ise köyde cinlerin olduğunu ve insanlara musallat olduklarını iddia ediyorlar. Bu iddiaların kaynağı ise genellikle internette dolaşan videolar veya sosyal medya paylaşımları oluyor. Ancak bu iddiaların hiçbirisi gerçeği yansıtmıyor. Lübbey Köyü’nün korku hikayesi yoktur. Köyde yaşayanlar da bu iddiaları yalanlıyorlar. Onlara göre köyde hiçbir lanet veya cin yoktur. Sadece doğal güzellikleri ve tarihi mirası vardır.

Lübbey’in Anlamı Nedir?

Lübbey isminin anlamını araştırırken, farklı kaynaklarda farklı anlamlar bulduk. Bazı kaynaklarda, Lübbey isminin Arapça kökenli olduğu ve “kalp, gönül” anlamına geldiği belirtiliyor. Bazı kaynaklarda ise, Lübbey isminin Türkçe kökenli olduğu ve “güzel, sevimli” anlamına geldiği söyleniyor. Köyde yaşayanlar ise, Lübbey isminin köyün kurucusu olan bir kişiye ait olduğunu ve bu kişinin de çok güzel ve sevimli bir kadın olduğunu anlatıyorlar. Bu nedenle köye Lübbey adının verildiğini söylüyorlar.

Tarihi ve Geçmişi

Lübbey Köyü'nün tarihi antik çağlara kadar uzanmaktadır. Bu bölge, tarih boyunca Türkmen beyliklerine ev sahipliği yapmış olan Ege bölgesinde bulunmaktadır. Özellikle 1300'lerin başından itibaren bölgede Aydınoğulları Türkmen beyliği hüküm sürmüştür.

Bölgenin başkenti olarak hizmet veren Birgi, Ödemiş'in Küçük Menderes havzasındaki tarihi bir yerleşim yeriydi. Lübbey Köyü'nün kuruluş tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte, geçmiş tarihlerden elde edilen verilere göre 19. yüzyılın sonlarında bir Türkmen yerleşimi olarak kurulduğu tahmin edilmektedir.

Köylüler, köylerini terk etme kararını elektriğin gelmemesi ve köyün engebeli araziye sahip olmasına bağlamışlardır. Bu nedenle zamanla köy sakinleri yaylaya ve merkeze taşınmışlardır. Köyde bulunan bir köy kahvesi, minaresiz bir camii ve 130 hane bulunmaktaydı. Ancak son yıllarda köy, Youtuberlar tarafından perili bir köy olarak tanıtılmıştır.

Köye Ulaşım

Lübbey Köyü'ne ulaşmak için Ödemiş'in merkezine gitmeniz gerekmektedir. Merkezden kuzey yönünde ilerleyerek Ortaköy ve Üzümlü köylerini takip ederek Çamyayla Köyü'ne ulaşabilirsiniz. Lübbey Köyü, şu an için Ödemiş'in Çamyayla Köyü'ne bağlı olduğu için bu rotayı takip etmeniz gerekmektedir.

Eşsiz Mimarisi ve Doğası

Lübbey Köyü, 1000 metre rakımlı Lübbey Yaylası'nda yer almaktadır ve Osmanlı Dönemi'nden kalan evleriyle dikkat çekmektedir. Bu tarihi köy, taş, kerpiç ve çamur sıva karışımından inşa edilen evleriyle özgün bir yapıya sahiptir. Köydeki evler, bitişik düzende inşa edildiği için ufak bir kaleyi anımsatmaktadır.

Cumhuriyet döneminde köyde kış aylarında 300-400 kişi yaşamaktaydı, ancak son yıllarda ekonomik ve fiziki nedenlerle birçok kişi yaylaya taşınmıştır ve köy sadece 5 kişiye ev sahipliği yapmaktadır.

Geleceği ve Turistik Potansiyeli

Lübbey Köyü, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kentsel SİT alanı ilan edilmiştir ve 44 sivil mimari örneği ile 4 anıtsal yapıya ev sahipliği yapmaktadır. Köyün geleceğinde cazibe merkezi olma potansiyeli bulunmaktadır.

Özellikle "Efeler Yolu" projesi sayesinde Lübbey Köyü, İzmir Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi tarafından desteklenen yaklaşık 500 kilometrelik yürüyüş rotası olan Efeler Yolu'na dahil edilmiştir. Bu proje sayesinde köy, yerli ve yabancı turistler için daha çekici bir hale gelebilir.

Son dönemlerde popülerlik kazanan Lübbey Köyü, özgün mimarisi ve doğal güzellikleriyle keşfetmeye değer bir yer olarak öne çıkmaktadır. Ancak Covid-19 salgını nedeniyle turist sayısında azalma yaşanmış olsa da köyün turistik potansiyeli gelecekte artması beklenmektedir.

Sıkça Sorulan Sorular (FAQs)

İzmir Tabip Odası yeni yönetimini seçiyor İzmir Tabip Odası yeni yönetimini seçiyor

1. Lübbey Köyü'ne nasıl ulaşabilirim? Lübbey Köyü'ne ulaşmak için Ödemiş'in merkezine gidip Çamyayla Köyü'ne doğru ilerlemelisiniz.

2. Köyün tarihi hakkında daha fazla bilgi var mı? Köyün kesin kuruluş tarihi bilinmemekle birlikte 19. yüzyılın sonlarında kurulduğu tahmin edilmektedir.

3. Köyün turistik potansiyeli nedir? Lübbey Köyü, özgün mimarisi ve doğal güzellikleriyle turistik bir cazibe merkezi haline gelebilir, özellikle Efeler Yolu projesiyle daha fazla turisti çekebilir.

4. Köyde ne tür aktiviteler yapılabilir? Köyde doğa yürüyüşleri ve tarihi evleri keşfetmek gibi aktiviteler yapabilirsiniz.

5. Lübbey Köyü'nde konaklama imkanı var mı? Köyde sınırlı konaklama imkanları bulunmaktadır, bu nedenle konaklama planınızı önceden yapmanız önemlidir.

İzmir’in Hayalet Köyü Lübbey Neden Terk Edildi, Nerede ve Nasıl Gidilir? Lübbey Köyü nüfusu kaç? İzmir’in Hayalet Köyü Lübbey Neden Terk Edildi, Nerede ve Nasıl Gidilir? Lübbey Köyü nüfusu kaç?

Kaynak: HABER MERKEZİ