Susma Platformu'nun düzenlediği OHAL'de İfade Özgürlüğü etkinliğinde paylaşılan rapora göre; medyada en çok sansür, baskı, ifade özgürlüğü gibi kelimeler kullanıldı.

Bağımsız Gazetecilik Derneği 24'ün çatısı altında faaliyetlerine devam eden Sansür ve Otosansüre Karşı Susma Platformu ifade özgürlüğü etkinliğinde İzmirlilerle buluştu. İzmir Mimarlık Merkezi’nde sanat, yayın, medya ile hukuk alanından kurum ve isimlerin bir araya geldiği OHAL’de İfade Özgürlüğü ve Haklarımız başlıklı etkinlikte Eski Yargıtay Ceza Dairesi Başkanı Prof. Dr. Sami Selçuk “Haklarımız ve Hukuk” konulu bir konuşma yaptı; ayrıca avukat Bahri Belen, Ergin Cinmen ve Figen Çalıkuşu da ifade özgürlüğü açısından gazetecilerin yargılanmasını ve sonuçlarını ele aldı.

RAPOR PAYLAŞILDI


Etkinlikte, Susma Platformu, hazırladığı Türkiye’de Sansür ve Otosansür Raporu’nu da paylaştı.
2016 Eylül ile 2017 Ekim ayına kadar olan süreçte incelenen yazılı ve internet medyasında “Sansür”, “erişim engeli”, “kitaplar toplatıldı”, “Kürtçe savunma”, “ifade özgürlüğü”, “toplatma kararı”, “kapatma kararı”, “cumhurbaşkanına hakaret”, “Barış için akademisyenler”, “hapiste gazeteci” gibi kelimelerin en çok kullanıldığı ve arandığı kaydedildi. İnternette “kapatma kararı” 31 bin 917 kez, “baskı altında” kelimesi 27 bin 56 ve “ifade özgürlüğü” kelimesi 25 bin 869 kez kullanıldı. Etkinlikte sanat ve internet medyası alanlarında yaşanan güncel sansür vakalarına odaklanan ilk panelin konukları, yaşadığı çeşitli baskılara rağmen KHK ile işlerini kaybetmiş iki ismin belgeselini Bodrum’da çekmeye devam eden yönetmen Nejla Demirci; Osman Kavala’nın kurucusu olduğu kültür sanat mekanı Depo’nun proje koordinatörü, aynı zamanda sansür vakalarını belgeleyen Siyah Bant’ın kurucularından Asena Günal ve Toplumsal Bilgi ve İletişim Derneği yönetim kurulu üyesi, dijital gözetim-sansür konularında da çalışan bilişim uzmanı Şevket Uyanık oldu.