BirGün'ün haberine göre; Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi acil servisinde yaşanan sorunların sorumlulukları hekimlere yüklenmeye çalışılıyor. Son bir yıl içinde, Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı'nda görevli 2 öğretim üyesi ve 17 asistan hekimin istifa ettiği ortaya çıktı.

Yönetimsel Sorunlar ve Baskılar Nedeniyle İstifalar Artıyor

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalında görevli hekimlerin, üniversitedeki ve fakültedeki yönetimsel sorunlar ve baskılar nedeniyle istifa etmek zorunda kaldığı öğrenildi. Kadroların boş kalması, acil tıp alanında uzmanlaşmak isteyen hekimleri olumsuz etkiliyor.

Açıklama: Üniversitelerin Temel Amaçlarından Sapma İddiası

İzmir Tabip Odası tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Üniversiteler öncelikle olarak araştırma, geliştirme, eğitim öğretim ve yeni öğretim üyelerinin yetiştirilmesi amacıyla kurulmuş akademik kurumlardır. Tıpta Acil Hekimliği özel bir ihtisas dalıdır ve bu ihtisas dalında ilerlemek ve kariyer yapmak isteyen hekimler, üniversitelerin acil tıp anabilim dalı bünyesindeki araştırma görevliliğini de daha sonra diğer basamakları tercih ederek ilerlerler ve yaşamlarını buna göre düzenlerler. Tıpta Uzmanlık Sınavı sonucu hekimlerin DEÜ Acil Anabilim Dalından ayrılmaları yanı sıra, TUS sınavlarında da yeterli tercih olmaması nedeniyle Acil Tıp Kliniği kadroları da boş kalmıştır" denildi.

Acil Servis Hizmetlerindeki Yetersizlik ve Baskılar

Açıklamada, ''Sorunların içinden çıkılmaz bir hal alması üzerine, Tıp Fakültesi Dekanlığı ve Hastane Yönetimi, fakültedeki diğer ana bilim dalı başkanlıklarına, öğretim üyelerine ve asistan hekimlere baskı yaparak, asistan hekimlerin acil servis nöbetine dahil edilmesini istemeye başlamıştır. Bu hafta içinde ana bilim dalı başkanları ve asistan hekimlerle toplantı yapan yönetim, asistan hekimlerin acil servis nöbetine dahil edileceğini, itiraz edenler hakkında idari işlem yapılacağını bildirmiştir" ifadeleri kullanıldı. 

Hekimlere Yönelik Baskı: Nöbet Zorlamaları ve İdari İşlemler

Açıklamaya göre, Tıp Fakültesi Dekanlığı ve Hastane Yönetimi, asistan hekimleri acil servis nöbetine dahil etmek için baskı uygulamaya başladı. Ana bilim dalı başkanları ve asistan hekimlerle yapılan toplantıda, acil servis nöbetine itiraz edenler hakkında idari işlem yapılacağı bildirildi.

Farklı Bölümlerden Hekimlere Nöbet Zorlaması

Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’nin uygulama ve araştırma merkezi olduğu belirtilen açıklamada, şunlar dile getirildi: "Geldiğimiz noktada, acil servis hizmetleri yürütülemez noktaya gelmiştir. Üniversite yönetiminin hataları, kamu sağlık hizmetlerinin aksamasına neden olmaktadır. Tıp fakültesinde, temel tıp anabilim dallarında görevli asistan hekimler başta olmak üzere diğer ana bilim dallarındaki asistan hekimlerin acil serviste nöbet tutmaya zorlanması hukuka, uzmanlık eğitiminin niteliğine ve bilimsel ilkelere aykırı bir uygulamadır. Dolayısıyla, DEÜ Tıp Fakültesinde görevli uzmanlık öğrencilerinin acil serviste görevlendirilmesi yürürlükteki mevzuata ve yargı kararlarına açıkça aykırıdır. Acil sağlık hizmetleri konusunda hiçbir bilgi ve tecrübesi olmayan asistan hekimlerin acil serviste görevlendirilmesi, hasta güvenliğini riske etmekte ve hekimleri hukuki sorunlarla karşı karşıya getirmektedir. Üniversite yönetimini hukuka ve bilime saygı göstermeye, sorunları sağduyu ve hekimlerin katılımı ile çözmeye davet ediyoruz. Hukuka ve bilimsel olmayan uygulamalara karşı yasal yollara başvuru konusunda meslektaşlarımızın yanında olduğumuzu vurgulamak istiyoruz."

Karşıyaka Zübeyde Anne'ye koşacak! Karşıyaka Zübeyde Anne'ye koşacak!

Hukuka ve Bilime Aykırı Uygulamalara Karşı Meslektaşların Çağrısı

Açıklamada, acil sağlık hizmetleri konusunda deneyimsiz asistan hekimlerin görevlendirilmesinin hasta güvenliğini riske attığı ve hukuki sorunlara yol açabileceği vurgulanarak, üniversite yönetimine hukuka ve bilime saygı gösterme çağrısı yapıldı. Meslektaşların, hukuki yollara başvurma konusunda desteklenmeleri gerektiği belirtildi.

Kaynak: HABER MERKEZİ