HABER MERKEZİ- İzmir’de Fahrettin Altay - Evka 3 seferini yapan metro, Bornova’daki Sanayi durağında raydan çıktı. Trende maddi hasarın oluştuğu kazada, 3 kişi hafif yaralandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, kazayla ilgili olarak teknik inceleme başlatıldığını açıklarken, Raylı Sistemler Uzmanı Levent Özen, Dokuz Eylül'e bir metro treninin raydan nasıl çıkabileceğine dair açıklamalarda bulundu. 

Raylı sistemler Uzmanı Levent Özen, metro treninin nasıl raydan çıkabileceğine dair sorularımıza şu şekilde yanıt verdi;

"Metro treni raydan çıkması için iki temel unsur  vardır. Bunlardan biri tren üzerindeki tekerleklerin bakımının yapılmaması, diğeri ise raylarda ve makaslarda oluşacak problemin giderilmemesi ve bakımın yapılmamasıdır.  Hava koşullarına bağlı olarak rayların genişleyeceği ya da uzayacağı düşünülüp, mevsimlik bakım programları hazırlanır. Örneğin çok soğuk havalarda makasların ısıtılması yağmurlu havalardan sonra ise makasların yağlanması ya da raylarda ve makaslarda oluşacak kırık ve çatlakların gözlenerek bakımının yapılması gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

Diyarbakır ve Batman’da dolu yağdı, araziler zarar gördü Diyarbakır ve Batman’da dolu yağdı, araziler zarar gördü

'RAY-TEKERLEK İLİŞKİSİNDEN DOĞAN RAYDAN ÇIKMA GÖZLEMLENİYOR'

"Ayrıca ray altındaki balast taşlarının 'buraj' dediğimiz işlemle olması gereken pozisyona getirilmesi gerekmektedir" diyerek sözlerine devam eden Özen, "2000 yılında kullanılan balastlar, aşınmakta olup ayrıca balast yıkama ve balast yenileme işlemleri tüm demiryolu hattı için yapılması gerekmektedir. Mevcut metro sistemi işlemekte olduğundan bu işlemleri gece saatlerinde yapılması gerektiğinden bu tür hatlarda genel bakım hizmetleri uzun sürmekte ve maliyeti oldukça yüksek olmaktadır. Genel olarak işletme firmasının bu tür bakımlara dikkat etmesi gerekmektedir. Bir metronun raydan çıkmasının nedenleri genel olarak bunlar olabilir.  Görüntülere baktığımızda ray-tekerlek ilişkisinden doğan bir raydan çıkma gözlemleniyor. Kazanın nedeni incelemelerden sonra kesinleşecektir. Bunun sinyalizasyon veya elektrifikasyon ile ilgili olmadığı gözlemlenmektedir." dedi. 

Kaynak: HABER MERKEZİ