İstanbul Ticaret Odası (İTO), ocak ayında İstanbul’da perakende ve toptan fiyatların ne kadar değiştiğini açıkladı. Buna göre, İstanbul’da yaşayan ücretlilerin geçinme maliyetini gösteren İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi bir önceki aya göre yüzde 6,72, toptan eşya fiyatlarını yansıtan Toptan Eşya Fiyatları İndeksi ise yüzde 4,69 oranında arttı. Bu artışlar, son 11 ayın en yüksek seviyesi olarak kayıtlara geçti.

İTO’nun 1995 bazlı hesapladığı fiyat değişimleri, 2023 Ocak ayına göre 2024 Ocak ayında da yüksek oranlarda gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranları, İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksinde yüzde 76,17, Toptan Eşya Fiyatları İndeksinde ise yüzde 61,48 olarak belirlendi.

Sağlık ve kişisel bakım harcamaları yüzde 25 arttı

Ocak 2024’te İstanbul’da perakende fiyatlarda bir önceki aya göre en fazla artış sağlık ve kişisel bakım harcamalarında yaşandı. Bu grupta fiyatlar yüzde 25 oranında yükseldi. Bu artışta, ilaç, kozmetik, kuaför, berber gibi kalemlerdeki fiyat değişimleri etkili oldu.

TÜİK: Nisan ayı enflasyonu yüzde 3,18 oldu TÜİK: Nisan ayı enflasyonu yüzde 3,18 oldu

Sağlık ve kişisel bakım harcamalarını, yüzde 20,67 ile ulaştırma ve haberleşme harcamaları izledi. Bu grupta, akaryakıt, ulaşım, telefon, internet gibi kalemlerdeki fiyat artışları belirleyici oldu.

Diğer harcamalar grubunda yüzde 8,94, konut harcamalarında yüzde 7,58, gıda harcamalarında yüzde 5,51, ev eşyası harcamalarında yüzde 4,49, kültür eğitim ve eğlence harcamalarında yüzde 2,81 artış görüldü.

Giyim harcamaları grubunda ise yüzde 3,87 azalış izlendi. Bu grupta, kış sezonu sonrası indirimlerin etkisi görüldü.

Toptan fiyatlarda inşaat malzemeleri ve kimyevi maddeler öne çıktı

Ocak 2024’te İstanbul’da toptan fiyatlarda bir önceki aya göre en fazla artış inşaat malzemeleri grubunda gerçekleşti. Bu grupta fiyatlar yüzde 13,22 oranında yükseldi. Bu artışta, demir, çimento, kiremit, boya, cam gibi kalemlerdeki fiyat değişimleri etkili oldu.

İnşaat malzemelerini, yüzde 11,16 ile kimyevi maddeler grubu takip etti. Bu grupta, plastik, deterjan, ilaç, gübre, boya gibi kalemlerdeki fiyat artışları belirleyici oldu.

Gıda maddeleri grubunda yüzde 6,97, yakacak ve enerji maddeleri grubunda yüzde 4,12, işlenmemiş maddeler grubunda yüzde 1,90 artış izlenirken; madenler grubunda yüzde 4,52 azalış izlendi. Mensucat grubunda ise fiyat değişimi gözlemlenmedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ