Dokuz Eylül'den Mert Yasin Alpdündar'ın haberine göre; Türkiye'de üretilen ilaçlar, zam sonrası yeniden gündeme geldi. Euro kuru düzenlemesi ile birlikte  ilaçlara  25 Aralık itibariyle yüzde 25 zam geldi. İlaçta uygulanan euro kuru 14 TL'den 17.5 TL'ye çıkarıldı. Bu artışta bazı önemli ilaçlardaki bulunabilirliği artırmadı. İzmir Eczacılar Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, yerli ilaç üretimi artarken ithal ilaçlarda sorunlar devam ettiğini dile getirdi. TL karşısındaki yükselişi, özellikle kanser, tüp bebek, organ nakli, hormon ilaçları ve aşılar gibi ithal ilaçlarda ciddi sıkıntılara yol açtığını vurguladı.

'TÜRKİYE'DE ÜRETİLEN İLAÇLAR BULUNABİLİR OLDU'

Sayılkan, yaptığı açıklamada, "Zamdan geldikten sonra Türkiye'de üretilen ilaçlar bulunabilir oldu. Zamdan önce ilaçları zarar ediyoruz diye üretmiyordu ama şu anda bulunabilir oldu. Yalnız bazı ilaçlarda sıkıntılar devam ediyor. Özellikle ithal ilaçlarda sıkıntılar var." dedi.

tuncay sayılkan

KRİTİK İLAÇLARDA SIKINTI DEVAM EDİYOR

İthal ilaçlarda özellikle kanser, tüp bebek, organ nakli, hormon ilaçları ve aşılar gibi ilaçlarda ciddi sıkıntılar yaşandığını belirten Sayılkan, sözlerine şöyle devam etti:

"Örnek vermek gerekirse Türkiye'de Euro kuru liradan 14 TL'ye 17.5 TL'ye çıktı. İthal ilaçlarda sıkıntılar var. Kanser ilaçlarında, tüp bebek ilaçlarında, organ nakli ilaçlarında, hormon ilaçlarında ve aşıların bir kısmında dövize bağlı ciddi sıkıntılar devam ediyor ama biz yerli ilaçları da bulamaz olmuştuk"

Uyku Apnesi Nedir? Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi Uyku Apnesi Nedir? Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

'NE KADAR SÜRECEĞİNİ BİLMİYORUZ'

Türkiye'de ilaçlarda uygulanan kurun devlet tarafından belirlendiğini hatırlatan Sayılkan, "Bu kadar dışa bağımlı sektör, sen burada tasarruf amaçlı 'fiyat belirleme yöntemine' gitmişsin. Bu yöntem Euro'ya endeksli ve bu kuru devlet belirliyor. Ama gerçek kurun yarısı olarak belirliyor. Bu da bizi devamlı olarak sıkıntıya sokuyor" diye söyledi.

'BAKALIM KAÇ AY GİDECEK'

İlaç firmalarının ettiği zararı örneklerle açıklayan Sayılkan, "Örnek vermek gerekirse bir ilaç firması zamdan önce ürettiği antibiyotiğin her kutusunda 1 TL'den fazla zarar ediyormuş. O nedenle üretimde yavaşlamaya gitmişler. En sonunda da bir zam geldi ama yüzde 25. Bakalım kaç ay gidecek?" dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ