16 Ekim 2024'te, İtalya'da taşıyıcı anneliği evrensel suç sayan kanun teklifi, Senato'da onaylanarak yasalaştı. Başbakan Giorgia Meloni liderliğindeki sağ koalisyon hükümeti, aşırı sağcı İtalya'nın Kardeşleri (FdI) partisinin hazırladığı bu teklifle, yurt dışına çıkarak taşıyıcı annelik yapanların 2 yıl hapis ve 1 milyon avroya kadar para cezasıyla yargılanmasının önünü açtı.

MasterChef Türkiye 5 Kasım Eleme Adayları Kim Oldu? Potaya Kim Gitti? MasterChef Türkiye 5 Kasım Eleme Adayları Kim Oldu? Potaya Kim Gitti?

Kanun Teklifinin Süreci

Taşıyıcı anneliğin İtalya'da halihazırda suç olması dolayısıyla, bu yasa tasarısının amacı yurt dışında bu uygulamaya başvurulmasını engellemek olarak değerlendiriliyor. 1,5 yılı aşan bir parlamenter onay sürecinin ardından, 26 Temmuz 2023'te Temsilciler Meclisi'nde kabul edilen kanun teklifi, 16 Ekim'de Senato'da oylandı. 200 sandalyeli Senato Genel Kurulunda yapılan oylamada, 58 "hayır" oyuna karşılık, 84 "evet" oyu ile tasarı kabul edildi ve yasalaştı.

Muhalefetten Sert Tepki

Senato'daki oylamada "hayır" oyu veren muhalefetteki sol partiler ve aktivistler, bu yasayı "Orta Çağ'dan kalma" ve "Anayasaya aykırı" olarak nitelendirerek karşı çıktılar. Eleştiriler, yeni yasanın bireysel haklara ve özgürlüklere müdahale ettiği yönünde yoğunlaşmaktadır.

Kaynak: haber merkezi