İsveç’te Kuran yakma eylemleri yapan ve bu nedenle tepki çeken Iraklı Salwan Momika, oturma izninin sona ermesinin ardından ülkeyi terk etmek zorunda kalacak. İsveç Göç Mahkemesi, Momika’nın sınır dışı edilmesine karar verdi.

Adalar'da korkutan deprem! Adalar'da korkutan deprem!

Oturma İzni Başvurusunda Yalan Söylediği Ortaya Çıktı

İsveç devlet radyosu SR’nin haberine göre, Göç Mahkemesi, Momika’nın oturma izni başvurusunda yalan beyanda bulunduğunu tespit etti. Mahkeme, Momika’nın Irak’ta siyasi faaliyetlerde bulunduğunu ve bu yüzden tehdit altında olduğunu iddia ettiğini ancak bunu kanıtlayamadığını belirtti. Mahkeme, Momika’nın oturma izninin 16 Nisan 2024’te sona ereceğini ve bu tarihten sonra İsveç’i terk etmesi gerektiğini kararlaştırdı.

Momika, daha önce Göçmenler Ofisi’nin aynı yöndeki kararına itiraz etmiş ancak mahkeme tarafından reddedilmişti.

Kuran Yakma Eylemleriyle Gündeme Gelmişti

Salwan Momika, İsveç’te birçok kez Kuran yakma eylemleri yaparak gündeme gelmişti. Momika, ilk olarak 28 Haziran 2023’te, Kurban Bayramı’nın birinci gününde, Stockholm Camisi önünde Kuran yakmaya çalışmış ancak polis tarafından engellenmişti.

Momika, daha sonra 20 Temmuz’da Irak’ın Stockholm Büyükelçiliği önünde, 31 ve 14 Temmuz’da İsveç Parlamentosu önünde Kuran ve Irak bayrağını çiğnemişti. 24 Ağustos’ta ise yine Stockholm Camisi önünde Kuran yakmıştı.

Momika’nın en son 21 Ekim’de Stockholm’ün merkezinde Kuran ve Filistin bayrağı yakması, büyük tepki toplamıştı.

Malmö’de Protestolar Çıkmıştı

Momika’nın 3 Eylül’de Malmö kentinde Kuran yakması, şehirde protestolara neden olmuştu. Momika’yı durdurmaya çalışan 15 kişi polis tarafından gözaltına alınmıştı. Protestocular, İsveç hükümetinin Kuran yakma eylemlerine karşı yeterli önlem almadığını ve İslamofobiye göz yumduğunu ileri sürmüştü.

Danimarka Yasaklamıştı

Kuran yakma eylemleri, İsveç’in komşusu Danimarka’da da tartışma konusu olmuştu. Danimarka Parlamentosu, 7 Aralık 2023’te kutsal kitapların yakılmasını ve bu kitaplara saldırıları yasa dışı kılan bir yasa tasarısını kabul etmişti. Yasaya göre, kutsal kitaplara saldıranlara para cezası ya da iki yıla kadar hapis cezası verilebileceği belirtilmişti.

Kaynak: AA