İsrail, 7 Ekim’den bu yana Gazze’ye yönelik sürdürdüğü hava ve kara saldırılarının maliyetinin 200 milyar şekel (yaklaşık 51 milyar dolar) olacağı tahmin ediliyor. Bu rakam, İsrail’in gayrisafi yurt içi hasılasının (GSYİH) yüzde 10’una denk geliyor.

Almanya'da 'İmparatorluk Vatandaşları' yargı karşısında Almanya'da 'İmparatorluk Vatandaşları' yargı karşısında

Savaşın devlet hazinesine maliyeti

İsrail gazetesi Yediot Ahronot, Maliye Bakanlığı’nın savaşın devlet bütçesine etkisine ilişkin beklentilerini haberleştirdi. Habere göre, İsrail ordusu, Gazze’ye 6 binden fazla bomba attı. Bu bombaların bir kısmının ABD yapımı olduğu ve İsrail’e milyarlarca dolara mal olduğu belirtildi. Ayrıca, İsrail, 160 bin askerinin yanı sıra 300 bin yedek askeri de göreve çağırdı. Bu askerlerin maaş, yiyecek, barınma ve silah gibi masrafları da devlet bütçesine yansıdı.

Savaşın süresi ve kapsamı

İsrail, savaşın 8 ay ile 1 yıl arasında devam edeceğini öngörüyor. İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki 1,1 milyon kişiye, 24 saat içinde güneye gitmeleri gerektiğini söyledi. Bu, İsrail’in Gazze’yi karadan işgale hazırlandığının bir işareti olarak yorumlandı3. İsrail, Hamas’ın askeri hiyerarşisi ve altyapısına yönelik hava saldırılarını da sürdürüyor. İsrail, Hamas’ın İsrail topraklarına attığı roketleri durdurmak ve Gazze’deki tünelleri yok etmek istiyor.

İsrail, Lübnan sınırında da Hizbullah ile çatışmaya girmekten kaçınmaya çalışıyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hizbullah’ın savaşa dahil olması durumunda verecekleri yanıtın “akıl almaz” büyüklükte olacağını söyledi. ABD de İsrail’i Hizbullah’a karşı kapsamlı bir saldırı başlatmaması yönünde uyardı. ABD, çatışmanın yayılmasını önlemek için Doğu Akdeniz’e iki uçak gemisi gönderdi6.

Kaynak: AA