Demir Kubbe Nedir, Nasıl Çalışır?

Demir Kubbe, İsrail’in Gazze ve Batı Şeria’dan gelebilecek roket ya da diğer hava saldırılarına karşı geliştirdiği mobil bir hava savunma sistemidir. 2005 yılında başlayan proje, 2011 yılında tamamlanmış ve hizmete girmiştir. Demir Kubbe, radar, kontrol-komuta ünitesi ve füze fırlatıcıdan oluşan üç temel parçadan meydana gelir. Sistem, yaklaşık 70 kilometre mesafeden atılan kısa menzilli roket, topçu mermisi ve havan atışını havada imha ederek durdurma kapasitesine sahiptir. İsrail, bu sistem sayesinde Hamas’ın ve diğer direniş gruplarının attığı binlerce roketin büyük bir kısmını engellediğini iddia etmektedir. Ancak sistem, her zaman başarılı olamamakta ve bazı roketlerin yerleşim yerlerine ulaşmasına engel olamamaktadır. Ayrıca sistem, maliyetli olduğu için sadece stratejik öneme sahip noktaları korumak için kullanılmaktadır. Her bir füzenin 95 bin dolar olduğu belirtilmektedir. Demir Kubbe’nin geliştirilmesinde ABD’nin de katkısı vardır. ABD, sistemin yarısını finanse etmiştir.

Demir Kubbe mi S-400 mü?

Demir Kubbe, kısa menzilli roketlere ve topçu mermilerine karşı etkili bir savunma sistemi olsa da, balistik füzelere, uçaklara ve insansız hava araçlarına karşı yetersizdir. Bu nedenle, Demir Kubbe ile S-400 arasında bir karşılaştırma yapmak doğru olmaz. S-400, Rusya’nın geliştirdiği ve Türkiye’nin de satın aldığı uzun menzilli bir hava savunma sistemidir. S-400, 400 kilometre menzile sahip füzelerle, balistik füzeler, uçaklar, insansız hava araçları, seyir füzeleri ve hava savunma sistemleri gibi çok çeşitli hedefleri imha edebilmektedir. S-400, aynı anda 80 hedefi takip edebilir ve 160 füze fırlatabilir. S-400, dünyanın en gelişmiş hava savunma sistemlerinden biri olarak kabul edilmektedir. S-400’ün şu ana kadar herhangi bir savaş bölgesinde angaje olduğu ve imha ettiği hedef bulunmamaktadır. Ancak S-400, sahip olduğu teknoloji ile ön plana çıkmaktadır.

Demir Kubbe Hangi Ülkelerde Var?

Demir Kubbe, başta İsrail olmak üzere; ABD, Azerbaycan ve Romanya ülkelerinin orduları tarafından kullanılmak üzere satışı yapıldığı bilgisi mevcuttur. Fakat Demir Kubbe’nin İsrail ve ABD dışında herhangi bir ülkeye teslimi yapılmamıştır. ABD, Demir Kubbe’yi kendi topraklarında ve Orta Doğu’da konuşlandırmayı planlamaktadır. Azerbaycan ve Romanya ise, Demir Kubbe’yi Ermenistan ve Rusya’ya karşı bir caydırıcı güç olarak kullanmayı amaçlamaktadır.

Fransa'da 'Filistinlilerle dayanışma ifadeleri' kısıtlanıyor Fransa'da 'Filistinlilerle dayanışma ifadeleri' kısıtlanıyor

Demir Kubbe’yi Çökerten Hacker’ın Hikayesi

Demir Kubbe, İsrail’in en gurur duyduğu savunma sistemlerinden biri olsa da, bu sistem de hacklenebilir. 2015 yılında, Gazze’de yaşayan Filistinli bir bilgisayar programcısı olan Omar A., Demir Kubbe’ye sızarak sistemi devre dışı bırakmayı başardı. Omar, İsrail ordusundaki askerlerin cep telefonlarına bile girdi ve onlara sahte mesajlar gönderdi. Bu sayede, Hamas’ın kritik noktalara füze saldırıları düzenlemesine olanak sağladı. İsrail, bu saldırıları engelleyemedi ve büyük zarar gördü. İsrail istihbaratı Mossad, hacker’ın kimliğini belirledi ve peşine düştü. Omar, 2020 yılında Mısır üzerinden Türkiye’ye geldi. Mossad, Omar’ın yerini tespit edip iş görüşmesi bahanesiyle temas kurdu. Amaçları hacker’ı yakalamaktı ancak Omar, o teklifleri reddetti. Israrlı görüşmeler üzerine devreye MİT girdi, Omar’ı yurt dışına çıkmaması konusunda uyardı. 2022 yılının eylül ayında Omar, Malezya’ya 15 günlük tatil planı yaptı. MİT, Omar’ın telefonuna kapatılsa bile yer sinyali verecek bir yazılım yükledi. MİT’in uyarısı gerçek çıktı, İsrail istihbarat ajanları tarafından Malezya’da kaçırılan Omar, bir dağ evinde sorgulandı. Omar’a, 36 saatlik sorguda Demir Kubbe’ye nasıl sızdığı soruldu. Durumu fark eden MİT, Malezya makamlarıyla irtibata geçti, Omar’ı yapılan baskınla kurtardı. Olaya ilişkin 11 kişi tutuklandı, hacker Omar ise Türkiye’de güvenli bir evde korumaya alındı. Omar, Türkiye’de kaldığı süre boyunca birçok iş teklifi aldı. Omar, Türkiye’ye ve MİT’e minnettar olduğunu söyledi.

Kaynak: HABER MERKEZİ